onsdag 26 augusti 2015

PBP 2015 från läktarplats del 2, starten

Så var då dagen D kommen, söndagen den 16 augusti. Jag drog mig iväg till velodromen i god tid för att kunna gå runt, känna av stämningen, träffa cyklister, kika på cyklar och fota litegrand. Där pågick inspelningen av den officiella PBP-filmen. Här intervjuade de en velomobilist.

IMG_3985

Två av de svenska damerna, Hannah och Lisa, fick också äran att delta i inspelningen. Inte lätt att sitta framför kameran, bli intervjuad på annat språk än modersmålet och att sedan försöka säga något vettigt, jag vet. Det skall bli roligt att se resultatet.

IMG_3992

Cyklisterna i första startgrupperna började samla ihop sig för den långa kön och vandringen till starfållorna. Några taggade typer höll sig väl framme som vanligt. Jag vet inte varför de valde att köra runt med plastpåsar på styret, men de hade säkert en plan (Anton säger att de hade mackor och vatten där eftersom de visste hur lång kön skulle vara).

IMG_4014

Här Mona och Ari. Ari har nog cyklat allt som går att cykla inom randonnée.

IMG_4027

Mona gjorde en av de mer starka insatserna genom att på egen hand ratta följebil åt Ari. Cyklisterna får ta hjälp av följebil i kontrollerna och det är ett stenhårt jobb att köra rätt (de får inte följa cyklisterna), hålla sig vaken och alert, vara på rätt plats i rätt tid och vara behjälplig på rätt sätt. Hon fick också mekaniska problem med husbilens bromsar men grejade ändå resan galant. Imponerande!

Klockan är strax före 16 och det är snart dags för A-gruppen att rulla iväg. Det har varit skytteltrafik till pissoaren, typisk spänd nervositet som behöver rinna igenom. Då passade jag på att hänga runt lite med kompisarna i startfållan. Skön stämning, mycket förväntningar och en hel del trams och löjl.

IMG_4046

Snart dags för dem att rulla iväg.

IMG_4058

Uppe vid startområdet hade jag glädjen att träffa Jenny som kom att göra en heroisk insats i PBP med minimalt med sömn. Hon startade först tidigt måndag morgon i sub 90-gruppen.

IMG_4235

Jenny var utan cykel till Tour de Ötzi för ett par år sedan och lånade då min cross. Till saken hör att crossen hade fel storlek, inte var servad och jäkligt sliten och att den hade dubbdäck trots att vädret då var på plussidan. Trots eller tack vare den brutala misärrundan så fortsatte Jenny med cyklingen.

Bengt gjorde nu sitt femtielfte PBP eller något liknande. För att kunna ha gjort så många så måste man vara skitgammal, men jag tror att cyklingen konserverat Bengt hyfsat väl.

IMG_4229

Alltid trevligt att träffa Wei. Vi har inte cyklat jättemycket ihop men träffas alltsomoftast på olika breveter.

IMG_4233

Så släpptes cyklisterna iväg efter en väl tilltagen karavan av bilar och motorcyklar. Värsta TDF-grejen, men så blev det också väldigt snyggt och kontrollerat. Mig veterligen var det inga vurpor eller incidenter vid starten för några i snabbgrupperna. Publikens jubel hördes lång väg.

IMG_4116

Märkligt att se gruppen med specialcyklar dra iväg. Velomobilmaffian höll ihop.

IMG_4274

Det här är inte en tandem.

IMG_4242

Och så återigen de märkliga crosstrainercyklar. Vill man stå upp i 123 mil så varför inte?

IMG_4287

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar