För er som inte varit på Hornuddens trädgård, åk dit! Traditionen för mig är att äta julbord på Operakällaren och Hornudden, och båda är bra, men Hornudden är ändå långt före och lite eller mycket bättre på det mesta, framförallt sill och grönsaker är de oslagbara på. Kolla när de vinner Sveriges skönaste gårdar för Sörmland på TV4Play. På julbordet serverar de alltid en alternativ “Jansson”, dock utan anjovis men med tomater och den försökte vi göra en variant på ikväll.
Vi mätte inte upp ingredienserna så det nedan är lite hittepå, men testa, det blir nog gott utan att vara så exakt.
- Knappt 800 gram potatis i stavar
- 2 normalstora tomater som kunde ha utökats med en till, alla i hackad form
- Lite tomatpuré
- Vitlöksklyftor 4-6 st, hackade
- Sardeller i lagom mängd, förmodligen aningens mer än du tror, hackade
- Grädde och/eller mjölk
- Salt och peppar efter smak, men fega aldrig med saltet i gratänger
- Hyvlat smör och ströbröd ovanpå till gratineringen
Börja meka, sätt ugnen på 175 grader, fippla vidare och dona lite, sippa drink, blanda och greja lite lagom. Därefter tid att hyvla smöret och ströa på ströbrödet. In i ugnen i drygt en timme för rätta gojsiga konsistensen. Det blev mycket snyggt och mycket gott. Precis lagom till 2 överaktiva cyklister alternativt 3-4 normala typer.
Till gratängen korv från Köttbutiken Millert & Dahlén. Väldigt bra kabanoss.
Kvällens vin, Feudi di San Gregorio Taurasi 2008, gick inte av för hackor. Inte riktigt samma grej som 2007:an, dock fin frukt med stadiga tanniner som funkade jättebra till maten. Betydligt mer åt vinbärshållet, både röda och svarta, än förra årgången, också lite mer stramt. Lång bra eftersmak. Klar köprekommendation.
En utmärkt helg med gårdagens fantastiska julbord och kvälles enkla men goda mat. Janne glad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar