Blev en trevlig liten shiraz-rackare så här på lördagkvällen.
Vi häller upp i karaffen ungefär samtidigt som vi sätter igång med maten. Doften ur direkt ur flaskan är full av mörk frukt, en del trä och vanilj. Det skvallrar om ett både gott och kraftigt vin.
Kvällens meny är lammracks, morötter och lök, potatis- och blomkålsstomp samt en sås av det lite brunare slaget. Vi började med morötterna och löken sous vide i 85 grader, kanske 45 minuter. Under tiden paketerade vi lammet, enkelt med rosmarin och salt.
Grönsakerna får vara kvar medans vi kyler ner sous viden med kallvatten till 57 grader. Faktum är att grönsakerna får ligga kvar under hela tillagningen av lammet som blir cirka 1 timme och 10 minuter, det spelar ingen roll för krispigheten. Anna ordnar också sås på rotfrukter och kvarbliven fond med hjälp av nya födelsedagspresenten.
Efter vattenbadet grillar vi lammet, bara några minuter, på jättehög värme för att få den rätta maillardiga ytan utan att påverka innertemperaturen för mycket. Helheten blir riktigt bra. Maten är god och vinet fylligt med rätt syra för att möta maten. Mörk frukt och nästan lite lakritstoner. Godis!
Väldigt gott vin men lite för mycket pengar för prestationen så jag vågar mig inte på en rekommendation. Så inleds alltså späkmånaden november. Ser bra ut det här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar