lördag 24 november 2012

Torre Melotti 2009

Ensam hemma medans Anna är på programmerarhelg, och då passar jag på att trycka i mig allt från grillchips till tryffelsalami och till det en Torre Melotti 2009.

Frosseri

Rejäl syra och något låg fyllighet gör vinet lite speciellt på tungan.Stall i både doft och smak, även någon slags söt bärighet i doften och pepprighet i smak och eftersmak. Intressant med de viner som jag upplever som lite kantiga, men inte oävna att det ofta skiljer sig milsvitt mellan vad olika skribenter tycker, från medelprisvärt till jättefynd.

Alldeles oavsett undrar jag hur Systembolagets vinprovare kommit fram till först doftbeskrivningen “Nyanserad, något parfymerad doft med inslag av fat, torkad frukt, oregano, lakrits, tobak och kanel.”, och sedan smakbeskrivningen: “Nyanserad, något parfymerad smak med inslag av fat, torkade körsbär, viol, kanel, choklad och tobak.”. För det första är det fel, för det andra kan man inte känna den typen av detaljer. En snabb googling på vinet leder till vitt skilda uppfattningar om hur vinet doftar och smakar.

Det finns inga andra råvaror, mig veterligen, som diskuteras på samma sätt, som att de var helt utan egna meriter. Ost jämförs med ost, pizzor med pizzor, och avocadosar med avocadosar. Vin jämförs med tobak, stall, gräs, bär, godis etc (och dessutom väldigt specifikt, typ körsbär, körsbärskärnor, plommon, lakritsremmar osv). Nu kommer jag att starta en ny trend som kommer att sprida sig som en löpeld genom vinvärlden: jag kommer jämföra vin med vin. Revolution!

Vinet smakade lite som vinet i förrförra bloggposten, Barolo Albe, fast lite mera gott och intressant. Efter två glas och till charkuterierna och osten så är vinet en ganska angenäm upplevelse.

2 kommentarer:

  1. Grillchips och tryffelsalami, vadå, skulle det skilja sig från någon annan helg när jag är hemma?

    SvaraRadera
  2. Jepp, tryffelsalamin från Coop är inget vidare.

    SvaraRadera