torsdag 26 februari 2015

Födelsedagsmiddag del 8, kaffe och pralin

Puh! Till slut framme vid sista rätten för middagen. Vid det här laget var gästerna något runda både kring magen och under fötterna, men trots allt fanns där plats för en wafer thin pralin. Receptet, med kaffe och Laphroaig i, snott rätt av från Jan Hedh med väldigt lyckat resultat. Även här är sous vide extremt nyttigt eftersom tempereringen av chokladen blir lättare än lätt. Självklart Valrhona som grundmaterial.

Till pralinen serverades så klart kaffe, men också en Don PX Gran Reserva 1983.

IMG_3371

Helt fyllda pajdiagram för sötma och fyllighet. Högvisköst innehåll med stor smak och intensiv russindoft. Ett av få söta viner som jag är mycket förtjust i trots frånvaron av påtaglig syra. Grejt.

Och slutligen, som pricken över i, så åkte en Aberlour a’bunadh fram på bordet.

IMG_3381

En fantastisk god orökig malt med en hel del citrustoner och en del petrolium. En favorit och återkommande inslag i residens Tuba. Här fick äntligen värdarna pusta ut och sommelieren tutade i sig mer än tillräckligt. Han låter hälsa att lördagnattens sömn var oproblematisk.

3 kommentarer:

 1. Jättetrevliga rätter, kul att läsa! Får ta och laga något. Och läsa Serious Eats! ;-)

  SvaraRadera
 2. Roligt att du gillade! Vi har lagt en del tid på den här middagen som du förstår och den kändes faktiskt genomkomponerad och bra som helhet. Ikväll blir det duvrester, men den här gången med en Pinot noir till. Får se vad som händer:)

  Att laga sous vide är också galet bra. Kolla in http://www.barariktigmat.se/ om du inte gjort det. Där finns bra tips och en hel del skrivet om tekniken.

  SvaraRadera
 3. Ja, antar att det tagit en del kraft och tid! Men det är oftast både roligt och givande. Ja, jag brukar läsa hans blogg, riktigt trevlig. Får prova sous vide vid tillfälle!

  SvaraRadera