måndag 23 februari 2015

Födelsedagsmiddag del 1, risotto och ostsoppa

I lördags fick vi äntligen ge bort den utlovade presenten till nyblivna 50-åringen Lena: en hemlagad jättemångarättersmeny med vinpaket för henne, hennes man och två kompisar. Så naturligtvis har vi spenderat en hel del tid de senaste veckorna med provlagning och vintestning vilket, till slut, resulterade i den här menyn.

Menyn

7 punkter på menyn (efter vinerna, inte rätterna) och massa prepp att göra, bland annat den briljanta idén att ställa glasen i menyordning.

Glas

Som välkomstdricka och till första rätterna serverade vi Louis Bouillot Crémant de Bourgogne, Systembolagets överlägset mest prisvärda bubbel.

Bubbel

Smaken är torr, fruktig och brödig. Utmärkt gott och funkade som ackompanjemang till de första rätterna. Här är det dock på sin plats att säga att bubblet valde vi mest för att det är en festlig inledning på en middag, på andra plats kom att det också var helt okej med de första rätterna. Det skulle bli mer utvecklade kombinationer under kvällen.

Först ut för kvällen, friterad saffransrisotto med fyllning av mozzarella och pancetta.Till det tempurafriterade morötter och lökblast.

Risotto

Risotton en variant av det här receptet från Serious Eats. Vi använde dock risottoris istället för grötris och fyllde i med pancetta samt gjorde några fler små justeringar under alla provlagninsomgångar. Mycket bra resultat. Förvånansvärt gott också med den friterade lökblasten som vi turligt nog gjorde för mycket av till gästerna så vi kunde småäta av dem under kvällen.

Andra rätten är tagen rätt av från Mattias Dahlgrens “Bon Lloc”, en parmesansoppa med brödsmulor och olivolja som skall serveras kall.

Ostsoppa

Kraftig och lite sträv parmesansmak gjorde att en portionsstorlek på några teskedar var lagom. Mycket gott men klar risk att smaken blir för dominant så håll portionerna små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar