söndag 14 september 2014

Musslor, Montrachet, lamm och zinfandel

Blev en fin grillkväll igår, perfekt att spendera lite tid på verandan med en Femme Fatale i ena handen och en grilltång i andra. Testade att köra lammlägg indirekt på grillen. Först har de fått en god stund i saltlag sedan avtorkning. Vi passade på att laga till några hjärtan på samma gång. De blir mycket goda som tilltugg.

IMG_2579

Tanken var att laga till köttet försiktigt så jag laddade en halv skortenständare med briketter och lade sedan de fullt tända briketterna så långt åt sidan som möjligt. Ett par tre rejäla chunks körsbärsträ för smaken.

IMG_2581

Efter grillstarten blev det några snygga pilgrimsmusslor.

IMG_2587

Till det en Puligny-Montrachet Vincent Girardin 2011. Fin doft med smörkola och syrliga äpplen. Riktigt frisk smak med lite fatkaraktär, citrus och mycket syra. Lite knutet i början men med stigande temperatur så öppnar sig vinet. Gott.

IMG_2586

Hela anrättningen: pilgrimsmusslor på brynt kål med rökt pancetta, äpple och forellrom. Funkar schysst till vinet.

IMG_2594

I halvtidsvilan i grillningsmatchen så var det dags att avlägsna hjärtana. Gissar att de fick cirka 1:20 på grillen (vi kollade redan efter 1 timma), men sådant varierar alltid så det är bara att lyfta på locket och känna efter om stunsigheten är den rätta.

IMG_2597

Nästa vin, Ridge East Bench Zinfandel 2012 tog vi till lammläggen. Härligt ljus doft med en mix av vanilj, bär, typ hallon, och röda ferrarisar. Det smakar godis och är gott som bara den. Allt godis vägs upp av fina syror och tanniner så det är bara att korka upp och dricka för er som tvekar. Ruskigt bra. Kan ni så köp! Verkar dock försvinna i rasande fart från systemets hyllor.

IMG_2600

Lammläggen serverades med bönor, aioli och cykelkeps.

IMG_2603

Indirekt grillning duger nog inte till lammlägg, tyvärr blev resultatet inte alls så där gott saftigt som åtminstone jag tänker mig att lammlägg är, snarare lite segt och hårt. Ser alternativen att sjuda först och sedan grilla, att köra på röken i mycket lägre temperatur eller att laga sous vide och sedan grilla. Första alternativet har vi testat tidigare med gudomligt resultat.

Slänger in en bild på efterrätten också. Chokladkaka med vaniljgrädde.

IMG_2605

4 kommentarer:

 1. Herregud så najsigt. Allt lät ju supergott. Och sen en cykelkeps på det, man blir ju lite tårögd.

  SvaraRadera
 2. Jajjemän (utom läggen då som var lite sådär, allt annat var jädrigt gott alltså), och nästa helg åker racern med så var beredd!

  SvaraRadera
 3. Janne! Hittade hit efter din kommentar om Ravenswood Big River. Tyvärr har jag tidigare missat din blogg men nu har jag lagt den i min läslista. Trevligt att läsa att både du och Bandypuck gillar East Bench. Har själv köpt på mig några flaskor men inte haft tillfälle att prova än.

  SvaraRadera
 4. Trevligt att ha dig här:) Väldigt nyfiken på också vad du gillar East Bench och också om du har tips på viner i samma stil. Blev mycket förtjust och jag vill gärna ha mer av liknande så klart. Förhoppningsvis blir det en Ravenswood i helgen.

  SvaraRadera