torsdag 11 september 2014

Brandgult vin, brun mat, några tips + ANNAT

Förkylningen har nästan släppt, och jag har nu hunnit med några middagar där vinet börjat smaka igen, senast i form av en Paraschos Ponka tillsammans med rådjursbog och smörsopp.

IMG_2504

Han slinka ner lite Joars dricka och Artisan Pure Sauvignon blanc också, det gäller att inte förneka sig.

Två saker att notera: Nr 1, tog fram det brandgula vinet alldeles för sent vilket gav ont om tid för luftning och temperering. Fantastisk tydligt att följa smakutvecklingen från aceton till fullt utvecklat, supergott vin. Var noga helt enkelt. Nr 2, tillagningsmetoden från rådjursbogen funkade ypperligt. 5 timmar sous vide i 82 grader och sedan stekpanna. Det blev ett väldigt fint smakrikt kött och grymt gott till smörsoppen och polentan.

IMG_2507

Ett par födelsedagsmiddagar har hunnits med också. Under den första avnjöt vi guckafyllda (duxellmassa) kycklingfiléer. Och här kommer andra tillagningsmetodstipset. Banka ut kycklingfiléerna innan fyllningen (snitta dem mitt på först).

IMG_2481

Det var relativt enkelt att få till en nästan rektangulär form på filerna, och de var sedan enkla att fylla.

IMG_2490

Ner i stekpanna och sedan lät vi dem puttra i portvinssås. Gott!

IMG_2491

Andra födelsedagsmiddagen får vara med på bild på grund av de fina karljohansvamparna Anna plockat. Snygga rätt igenom och perfekta till risotto. Avnjöts tillsammans med en liten kycklingbit under en av de sista riktigt fina balkongkvällarna för säsongen.

IMG_2499

Till det en helt okej Guigal Côtes du Rhône Blanc 2012. Bra vardagsvin.

IMG_2501

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar