söndag 28 september 2014

Fina viner i Uttersberg

Det blev besök hos gamla kompisarna Mats och Gunilla vid fasligt vackra Hedströmmen i Uttersberg i helgen med övernattning och allt.

IMG_2632

Mats och Gunilla har vänligheten att förvara våra lagringsviner i deras utmärkta gammeldags källare som funkar som källare förr gjorde; sten, betong och konstant temperatur runt 11-13 grader, ingen jämrans biosalong här inte. Man kan långt ifrån kalla dem för vinnördar, utan snarast är de någon slag medelkonsumenter som tycker det är gott med ett glas rött till maten. Med andra ord perfekt att testa lite andra grejer och göra noteringar. Kvällens viner: Bouchard Finlayson, Rijk’s pinotage samt Tignanello (en 2006:a som vi hämtade från källaren).

IMG_2622

Vita vinet till förrätten som blev en repris av musslorna som vi gjorde för ett par veckor sedan och Anna stod för lagandet.

IMG_2635

Bouchard Finlayson Crocodile’s Lair 2013 köpte jag lite sådär på måfå från hyllan med små partiersortimentet. Här är expertpanelens omdömen:

Gunilla: Väldigt gott.

Mats: Gräddigt, smak av kåda.

Anna: Klassisk chardonnay med mineraltoner.

Janne: Funkar fint med maten. En del smör och vanilj. En del beska men på rätt sida gränsen.

Så långt alla nöjda och värdparet kändes sig lugnade med att flaskan gick loss på cirka 130 kronor. Ett okej pris för alla. Vi nämnde inte priset på någon flaska innan vi testade.

Varmrätten lyckades utterbergstyperna greja ihop på ett briljant sätt. Rådjurssadeln var perfekt tillagad och tillbehören utmärkta. Kul!

IMG_2636

Tignanello 2006. Ett utmärkt vin som helt klart kan få mer tid i källaren. Väldigt tufft i början av kvällen och krävde en hel del luft, men förändrades till det bättre efter några timmar.

Gunilla: Strävt, men smakade väldigt mumsigt.

Mats: Plommon.

Anna: Funkar väldigt bra till maten. Ändrad smak efter luftningen.

Janne: Mycket tanniner, körsbär och plommon i smaken. Tagen alldeles för tidigt. Fortsatt kartig frukt under kvällen.

Rijk’s Pinotage 2008. En gammal favorit som jag skrivit om tidigare här.

Gunilla: Piggt.

Mats: Inte alls avtändande. 5 av 10 på gräddighetsskalan (oklart vad som menas). En del frukt.

Anna: Massor med frukt.

Janne: En hel del ek och en rostad känsla. Supergott.

Sammanfattningsvis en jättetrevlig kväll och kul att testa viner ihop med gänget. Blev en hel del diskussion och funderingar kring mat och dryck. De flaskor Tignanello jag har i källaren kommer få ytterligare några år på sig att utvecklas, det är klart värt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar