lördag 25 januari 2014

Paraschos π Not 2010

Dubbelpass idag med både spinning och löpning. Skönt efter en stunds frånvaro från träningen på grund av lättare förkylning (typ nåt skit i kroppen liksom).

Kvällens middag, kyckling och potatis, intogs tillsammans med Paraschos π Not, ett orange vin gjort på pinot grigio och som fått umgåtts med skalen i 8 dagar. Härnedan bild på käk, vin och cykelkeps.

maten2

Första intrycket från det pommacfärgade vinet är att det är lite kantigt med rejäl syradominans och en del tanniner. Aningens fruktighet från aprikos och äpple, men bara aningens. Syrorna mjuknar en del med maten men vinet blir också mer inbjudande med högre temperatur, eller kanske bara för att det fått står framme i ett par timmar. Tydlig beska och en del mineraler känns också av.

Inte tu tal om att det är ett bra vin och det smakar ganska gott men tyvärr faller det mig inte riktigt på läppen, i vart fall inte för det priset. Nåja, jag är ändå fast i orangeträsket och beställer några flaskor med nytt spännande innehåll från Orange Wines. Det här är kul!

4 kommentarer:

 1. Brukar vara en god idé att ge orangea viner rejält med luft, gärna några timmar på karaff. Går fint att dricka under flera dagar. Temperera som röda.

  SvaraRadera
 2. Tack! Känner mig rejält okunnig i detta och väldigt mottaglig för tips. Tycker mig sett rekommendationer på både temperaturer åt det svalare hållet, 11-12 grader och mer rödvinstempererat. Följer ditt råd till nästa flaska.

  Blev Roxanich (lådan), Repiko, Clai Jakov, samt Radikon Oslavia från Orange Wines.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ofta att man missar en del om man kyler orangea viner för hårt, 11-12 blir ofta för kallt tycker jag, snarare 15-17. Luftningen är superviktig. Minns hur jag var nära att vaska Foradoris nosiola direkt efter öppnandet och hur vinet var helt fantastiskt några timmar senare.
   Roxanichs enkla malvasia går utmärkt att kyla. Kort maceration och mera vitvinslikt i karaktären. Radikons viner ska man inte låta komma i närheten av ett kylskåp. Jag har gjort mig ett par synnerligen dyrköpta erfarenheter där...

   Radera
 3. Tack för alla tips! Lådan kom i torsdags och nu dags att testa en Radikon.

  SvaraRadera