fredag 10 januari 2014

Barone Ricasoli L’Eroica XVII Edizione U.V.

Det här ju naturligtvis ett galet dyrt vin eftersom man behöver cykla någon av de långa sträckorna på L’Eroica för att få tillgång till det. Barone Ricasoli sponsrar loppet och förutom att man får en flaska vin vid målgång så får också cyklisterna möjlighet att köpa till tre flaskor till okej pris vilket jag naturligtvis gjort.

På bilden nedan har jag precis öppnat flaskan Chianti Classico och den ger ifrån sig en lätt, ganska ren doft av viol.

vinet

Sedan snurras det hejvilt på glaset och näsorna sänks ner djupt för att upptäcka fortsatt doft av viol med tillägg av lite kartiga bär och örter. Doftar nog bättre än det kanske låter.

Ganska röd och kraftig färg, men vinet är medelfylligt/ganska lätt. Förvånansvärt lite frukt utan snarare smak av örter aningens syra och väldigt försiktiga tanniner. Jag hade förväntat mig mer kraft och rödvinskokta lammet med grönsaker var för dominant och kryddigt även om det var riktigt gott.

krubbet

Det är inget stort komplext vin, men det är bra, och nästa gång gör vi något lite mer försiktigt tilltugg som inte plattar till vinet så hårt. Janne Tuba rekommenderar att ni kör L’Eroica så att ni får smaka vinet, eller om ni inte orkar kommer och testar en av de tre flaskor som fortfarande finns kvar i Residens Tubas källare. Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar