måndag 6 januari 2014

2013 - sammanfattning

Det har varit ett häftigt träningsår för mig med den självklart största grejen att jag blev superrandonneur. Ett år präglat av långa lopp, vackert väder och minimalt med misär. Svårt att upprepa. Totalt loggad träning i år blev 353 pass på 596 timmar som inkluderar renodlad träning, 60-milare, jobbpendling och hela kvidevitten. Om vi kollar på målen jag satte upp i senaste årssammanfattningen så har det gått bra.

 1. Träna för god hälsa
  Flummigt mål, men att träna på den nivå jag gör tror jag främjar hälsan. Har hållit mig frisk förutom en förkylning på senhösten.
 2. Känna att träningen är meningsfull och utvecklande
  Ett flummigt mål till. Tycker dock att det är måluppfyllelse här eftersom jag flyttat mina gränser för vad jag klarar av och vad jag kan tänka mig att göra. Dessutom tycker jag det är superkul med alla nya kontakter och bekantskaper som cyklingen ger.
 3. Cykla över 1000 mil totalt lvg, cx och mtb, samt bibehålla ungefär samma träningsvolym som i år
  Yes box, lätt som en plätt!
 4. Genomföra Gotland 360 inklusive fåröturen
  Fail. Jag genomförde loppet och det var helt klart en höjdpunkt. Pallade dock inte fåröturen när det rådde misärväder och ingen annan körde. Surt.
 5. Bli superrandonneur
  Yes box, lätt som en plätt!

Loppen:

Strängnäsrundan: Massor med deltagare i lilla Strängnäsrundan. Skitkul! Jag ryckte och slet och körde totalt otaktiskt med flera försök till utbrytningar. Slutade 5:a. Helt okej.

Alla breveter: Här, här, här och här finns bloggningarna om breveterna. Gemensamt för alla var att de var lite läskiga innan eftersom det var nytt och långt för mig, men när jag väl körde var det inga problem. Enda gången det var lite jobbigt var på 40-milaren då jag tappade all kraft i vänsterhanden vilket gjorde att jag inte kunde använda framväxeln. Löste sig fint med massage men det var några veckors obehag.

Siljan runt: Finfin körning med SCK och så jäkla nöjda deltagare då vi klarade att hålla dryga 33 km/h i rullsnitt samt att vi kom in under 5 timmar. Lugn och skön cykling i vackert väder.

Gotland 360: Precis som förra året var det här en av höjdpunkterna. Sorligt nog har loppet växt i popularitet och just nu är det oklar status om jag får plats eller inte. Jag vill ju köra runt utan något tidsmål, käka gott, dricka gott och mötas av spelmanslag i depåerna.

L’Eroica: Definitivt häftigaste loppet i år med sitt fantastiska toskanska landskap, sina depåer, cyklarna, deltagarna och att man får en flaska vin när man går i mål. Kan det bli bättre? Det här vill jag köra igen.

Träningen:
Träningen har varit bra och det var ett bra driv framåt första halvåret med någon slags formtopp till 60-milaren i juni. Därefter har det inte hänt så mycket. Är inne i en period sedan november då jag testar att lyfta en del skrot med fokus på att lyfta tungt med benen. Ska bli intressant att se vad det ger för resultat.

Träningen har också innehållit en hel del roliga stunder med till exempel skridskoåkning med Anna, Mallis-resan med cykelklubben.se som var helt suverän och sedan alla fikaturer då med Karmansbo som självklar mother of all fikaturer.

Cyklingen: Totalt 1168,8 mil totalt fördelat på lvg 635 mil, Stålis 21 mil, cx 405 mil, pendlarjonne 63,5 mil samt sorgligt nog inte mer än 40,3 mil mtb. Tyckte jag var på gång bra där innan sommaren vid månadsskiftet juni/juli när jag vurpade och fick årets andra spricka i revbenen. Sedan dess har det inte varit så mycket bevänt med mountainbajkandet. Som helhet är jag fantastiskt nöjd.

Löpningen: drygt 70 mil löpning utomhus fördelat på 69 pass samt någon mil på löpband. Märkligt nog en ökning med drygt 10 jämfört med 2012 trots att det inte känts så. Löpningen går trots detta långsamt.

Gymandet: 28 styrketräningspass varav de flesta i slutet av året. Benövningarna utvecklas fint medans jag har betydligt svårare för överkroppsövningarna som till exempel bänkpress. Det är nog bara till att nöta försiktigt så kommer resultaten. 20 boxpass noterade. Det var också när jag sparrade som första revbenssprickan för året dök upp (kan ha varit i februari). Min partner fick in en fullträff på vänster sida när jag kliver in mot honom. Får sluta upp med revbensskador nu.

Kost och vikt: Vikten låg stabilt på 75 kg, en vikt som jag för övrigt inte är helt nöjd med, från januari till decembers ingång. Fram till nyår upp ett kilo till 76 och i skrivande stund efter nyårsfirande och trettonhelgskryssning till Helsingfors med frossande av avsmakningsmenyer, fikor, och vinprovningar så har jag landat på 77 kg. Kunde naturligtvis vara värre, men trivselvikten ligger någonstans kring 72 och det vore trevligt att komma dit. Receptet på viktnedgång är enkelt, ta in mindre energi än du gör av med. Minska godiset och de värsta frosserierna på helgerna så är jag där. Lätt som en plätt om man inte är ett slappt fetto som jag.

Maten har som alltid varit strålande fin, det är helgchipsen och chokladen på jobbet som ska minskas på.

Vin: En kort vinsammanfattning finns här.

Träningsmål 2013:

 1. Träna för god hälsa. Samma flum som förra året men jag gillar att må bra.
 2. Känna att träningen är meningsfull. Den behöver inte vara utvecklande men det är så klart en bonus
 3. Kvalificera mig till Paris-Brest-Paris
 4. Genomföra The Highlands, Glens and Western Isles med hedern i behåll.
 5. Cykla mer än 1000 mil

Det här ska nog gå bra och under tiden kanske jag kan hinna med ett och annat lopp som Halvvättern eller Siljan runt och kanske Mälaren runt. Några breveter blir det självklart. I övrigt kommer det vara strålande solsken, råda evig medvind, alla cyklister kommer att vara glada, fikaturerna sanslösa och till slut får jag min plats i Gotland 360.

Vi ses!

1 kommentar: