tisdag 24 december 2013

Dario Prinčič bianco trebež 2009

Ända sedan vårt glada besök på utmärkta Ekstedt där vi för första gången fick testa ett orange vin så har jag velat prova igen. Eftersom jag är en smula genial så fick det bli tillsammans med julmaten, en massa olika rätter och smaker att brytas mot. Vi knäckte en Dario Prinčič bianco trebež 2009 som vi beställt via Winetrade och privatimport.

vinet

Årets julbord var kanske inte det mest ambitiösa men vi har ändå gjort fläskkorv, ankrilette, varmrökt lax, sylta mm. Kycklingleverterrinen, knäckebrödet och smöret kom som helfabrikat. Slappt! Röksetupen med en Weber Bullet och ett par termometrar för tillagningstemperatur och innertemperatur på det som tillagas.

Setup

Vi lagade julbordets skinka och lax under gårdagen samt passade på att slänga in lite revbensspjäll som vi tog på kvällen. Skinkan blev mycket saftig och lyckad. Hög sälta vid ytan, men så fort vi karvat in oss lite så smakar det väldigt fint.

skinka

Revbensspjällen blev också jättesnygga och goda men de hade behövt en något högre tillagningstemperatur i förhållande till skinkan och laxen för att nå rätt mörhet . Nåja, man kan inte få allt.

Revben

Vi korkade upp vinet och konstaterade att det var en snygg orange färg.

orange

Härlig inte alltför stor doft av sherry och citrusfrukt. Smaken har också citrus i sig och påminner om grape tonic men bara om man tänker bort allt det dåliga med läskeblasken. Det finns en anings beska som faktiskt funkar och helheten är riktigt god. Vi serverade vinet något för varmt och efter att ha stått ute en stund och kylts av så kommer vinet verkligen till sin rätt. Det kompletterar i synnerhet fiskdelen av julbordet grymt bra. Löjrommen, sillen och den varmrökta laxen passar utmärkt, syrorna och tanninerna klarar den feta lite skarpare smaken fint. Borde också passa perfekt till typ sidfläsk. Gissar att serveringstemperaturen på sista glaset låg på ca 12 grader och det funkade bra. Till nästa gång kommer vi kylt vinet bättre.

Massor med julmat under kvällen och vi gjorde av med en bråkdel. Fina matlådor den främsta tiden.

maten

Orangea viner känns för övrigt som en helt egen kategori som skiljer sig från rött, vitt och rosé (ett uttalande som jag baserar på ett testat vin). Fantastiskt kul att dricka och jag är sugen på att testa mer. Spana in det här inlägget för mer info.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar