lördag 9 november 2013

Bubbelprovning

Svägerskan fyllde år härom veckan och fick en bubbelprovning för två av oss. Perfekt ursäkt att få lära sig lite om mousserande vin eftersom det är ett i det närmaste helt outforskat ämne för mig.

Kvällens kombattanter till smårätterna och plockmaten (i drickordning):

  • Ferrari Brut (7721), Italien
  • Palmer Millésime Brut (7867), Frankrike
  • Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688), Frankrike
  • Bollinger Special Cuvée Brut (7418), Frankrike

Bonustävlande till efterrätten:

  • Asti Cinzano (7711), Italien
  • Blue Nun (6935), Tyskland, sodastreamad

Kvällens cockpit.

cockpit

Vi inledde kvällen med Ferrari, en ganska enkel men god spumante gjord på chardonnay. Gästerna gissade på Cava. Här någonstans började vi servera smårätterna också. Först ut ostron.

Ostron

Kvällens första champagne Palmer var helt klart ett snäpp upp i kvalitet. Fortfarande väldigt ljus smak trots både pinot noir och pinot meunier i blandningen. Krispig syra. Ganska gott.

Andra rätten på menyn var gräddfräst savoykål med sikrom. Mycket enkelt och mycket gott. Serveras ljummet.

savoy

Den stora positiva överraskningen och kvällens vinnare: Louis Boulliot Crémant de Bourgogne Brut. Fin fruktig äpplig smak och ganska fylligt och brödigt. Alla var rörande överens om att detta var godaste vinet för dagen.

Fjärde vinet satte Helene direkt att det var hennes favoritchampagne Bollinger. Imponerande. Själv är jag väldigt ovan med att dricka mousserande och tyckte det var galet svårt att separera smakerna, inte alls som till exempel rödvin som jag är mycket mer van vid. Hoppas hon blev glad över att hon funnit en ny favorit till en knapp tredjedels kostnad av en Bollinger.

Här var det dags för en räkbakelse. Onödigt påpekande, men den var också grymt god:)

reka

Eftersom vi fortfarande hade massor kvar i glasen slängde vi fram lite kött och ost också. Gäster ska aldrig behöva gå hem hungriga.

Meat

Efter någon timme var vi tillräckligt mätta och på pikalurven för att våga testa kvällens efterrättsbubbel. Chockerande nog blev Blue Nun vinnaren och lämnade stackars Asti en bit på efterkälken. Janne Tuba rekommenderar jättemycket att man inte testar någon av dem. Citronpanacottan till var däremot utomordentligt förtjusande i all sin förträfflighet.

panacotta

Efter allt ätande och drickande var födelsedagsbarnet så här nöjd.

fredrika

Nöjd gäst nr 2.

helene

Nöjd fru.

fru

Nöjd och lite vinglig Janne Tuba.

tubaman

Summa summarum en väldigt trevlig kväll och en Janne Tuba rekommenderar på kvällens vinarvinnare Louis Bouillot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar