onsdag 2 januari 2013

Seghesio Old Vine Zinfandel + korvmakning

Ingen träning på hela julen men det innebär inte att man inte kan träffa cykelkompisar för det. Den här gången för lite korvmakning, middag och umgänge utan svett och snor. Det blev två sorters korv, dels en fänkåls-salsiccia från Kristofer Franzéns bok, dels ankkorv med grand marniér hämtad från en amerikansk bok om korv av Bruce Aidell.

Till maten en gammal favorit och definitivt en Janne Tuba rekommenderar, Seghesio Old Vine Zinfandel. Ett fint kvalitetsvin som matchade korven och den feta polentablandningen med taleggio och kantareller på ett bra sätt.

OldVineZinfandel

Omdömet från en av gästerna var “bättre än Koonunga Hill”. Tur. Stort vin som passar till kraftigare mat och som kan drickas nu men som säkert håller i källaren i många år. Perfekta pizzavinet.

Alla gäster, från 5-åringen till 45-åringen, deltog med iver i korvframställandet. Som vanligt noga med hygien och kylning av maten och maskinerna. Här ligger lite halvfryst bog och väntar på att äntligen få bli korv.

Bog

Vi malde bogen tillsammans med späck, kryddade, blandade och fyllde sedan korvsprutan med smeten. Sedan var det bara att sätta igång och veva.

KorvIn

Smeten trycks in i korvhornet där ett fjälster har trätts på.

Korvspruta

Ur hela grejen kommer nästan färdig korv, det enda som återstår är att snurra till den jättelånga korven till lagom långa bitar.

Korvut

Korven blev bra, men som alltid med korv blir det bättre om den får ligga till sig och mogna minst ett dygn, alternativt att man fryser in den.

MatenKlar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar