onsdag 18 september 2013

Gotland 360

Årets cykelhöjdpunkt gick av stapeln i helgen och jag önskar att Gotland kunde vara en lite större ö så att loppet kunde hålla på några dagar till. Suverän helg där vi träffade cykelbekanta (kul att vi börjar få sådana), Pålle från Strängnäs CK samt min kusin som bosatt sig i Högklint. Tillsammans åt och cyklade vi oss igenom loppet; saffranspankaka, kajpsoppa, helgrillat lamm, laxpizza, hembakta grejer osv, och inte någon sportdryck så lång ögat kunde nå. På ett sätt blev loppet en besvikelse då varken Anna eller jag gick upp i vikt vilket vi förväntat oss, men jag sätter det på kontot att vi cyklade hårt och fint båda dagarna.

360 km, 360 grader, 360 deltagare = Gotland 360. Så här förväntansfull och laddad ser man ut då.

g360

Inget gnäll nu om några Velominati rules om cykelkeps eller något sådant. Det är bara töntigt. Jag ser vansinnigt cool ut i kepsen och det räcker för mig.

Vi tog ledigt på fredagen och gav oss iväg med 11-färjan för att kunna njuta av en stunds fika hos kusinen, nummerlappsfipplande och allmänt strosande i Visby. Redan i bilkön till färjan i Nynäshamn stötte vi på Pålle och hans kompis Leif (ryggen mot kameran). Leif var med om en riktigt otäck cykelolycka tidigt år med massor med brutna ben och lång rehabilitering, bara för några veckor sedan satt han i rullstol. Grymt kul att han orkade och klarade av att vara med på resan. Nästa år kanske han kan cykla.

P1000790

Pålle är för övrigt SCKs hjälte. Ett 69-årigt draglok som svårhejdat ångar på i ruskigt tempo. Till och med Anna har svårt att hänga med.

Vi blev rätt snart svårt trötta och tvungna att ta en öl. Samtidig råkade en stompande orkester dyka upp för att få en glimt av coola cyklister.

P1000795

Allt ståhej drev på hungern och eftersom jag är väldigt noga med hur jag laddar inför cykellopp valde vi middag på g:a masters. Jättemysigt och som vanligt optimerade vi kolhydratproteinfettalkohol-intaget i en skön mix där jag tror bubblet innan maten var en avgörande framgångsfaktor.

g3601

Vet inte om det var bubblet eller ölen, men det var svårt att veta vilken knapp man skulle trycka på i hissen eller om man skulle hamna i huvudet på John Malkovich om gjorde det.

P1000801

Lördag morgon samlades en massa förväntansfulla cyklister i Visby hamn. Pålle och Anna lyckades hamna på bild. Själv hade jag vurpat innan loppet börjat. En schysst over the bar medelst trunk i framhjulet. Som tur var var hjulet räddningsbart med hjälp av mekaniker på plats trots att det var rejält skevt.

P1000803

Sedan var det bara att sätta igång med käkandet.

P1000808

Naturligtvis behövde vi meka också (i den här depån var det hembakta och sjukt goda bullar för övrigt). Pålle hade haft sin cykel på service och kunde efter det inte använda de 4 största kransarna bak. Fixades lätt av ett proffs.

P1000812

Hoburgsgubben är nog Gotlands mest överskattade attraktion, men området runt ikring är vansinnigt vackert.

P1000823

Utmärkt lunch på Holmhällar. Cyklistsvetton. En med hjälmen på.

P1000826

Efter lunchen vill Pålle prompt rejsa hårt så han och jag drog iväg i fint partempo. Efter det var det så här utsikten på Gotland såg ut.

DSC_0007 DSC_0008 DSC_0018
DSC_0019 DSC_0020 DSC_0015

Inte det sämsta.

Här är länk till Garmin Connect för första dagens cykling.

Under tiden cyklade Anna vidare med ett blandat gäng där bland annat temposkägget Janne ingick. Alla vill ligga bakom Janne i en klunga på grund av de aerodynamiska fördelarna. Här tror jag de käkar laxpizza (ännu en bra depå).

P1000837

Väl framme i Ljugarn bjöds vi på Flundra och öl.

P1000841

Vilket gjorde oss så här nöjda (kusin Fredrik till höger).

P1000839

Därefter helgrillat lamm med rödtjut och bärsa. Precis bakom Fredrik råkade Gunnar Ohlanders (i kepsen) med fru sitta och vi hann växla några ord. Kul!

P1000845

Kvällen avslutades med eldshow av traktens ungdomar.

P1000853

Andra dagen (Garmin Connect-länken här) valde jag att köra med raketklungan (de snabba grabbarna). Tempot höll sig precis lagom för mig, ca 35-40 i rullsnitt, men tyvärr hade de missuppfattat något eftersom de stressade vid varje depå så vid kajpsoppan så sa jag tack och adjö och lyckades därmed, för en liten stund, få ett privat spelmanslag. Det gillade jag.

DSC_0023

Anna körde vidare med Husqvarna-gänget och så här glada var de.

P1000879

God lunch igen, den här gången på Sjökrogen i Valleviken.

P1000884

Fredrik fånar sig som alltid.

P1000885

Medans Anna, Fredrik och resten av gänget hade en torr och social tur slet jag på som tusan för att hinna med färjan till Fårö. Missade den precis och valde därför att köra vidare till Visby. Vackra vyer på vägen.

DSC_0030

Sen fortsatte det med depåer och gott käk. Alla var nöjda när de gick i mål.

P1000898

Trots solokörningen kom jag fram ett par timmar före resten. Fixade lite praktiska grejer och shoppade godis.

DSC_0034

Därefter sista biten mat på Joda.

P1000901

Sammanfattningsvis: Vilket lopp! Det finns inget annat tillfälle då man bara ser leende, glada och nöjda cyklister hela tiden. Berätta inte för någon. Och hoppas Leif kör nästa år.

2 kommentarer:

  1. Mycket kul läsning, givetvis är jag sjukt avis. Kommer ni till Strängnäs innan det vankas ny gourmetcykling (i Italien)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp. Kommer ett vara i Strängnäs en kort stund den här helgen och helgen efter det (28-29) kommer det finnas möjlighet till cykling. Sugen på att köra.

      Radera