tisdag 5 augusti 2014

Butterflied chicken–grilltips

Kort om en tillagningsmetod som optimerar värmedistributionen i kycklingen, där bröst och ben blir klara samtidigt och som resulterar i ett vackert grillat, väldigt saftigt kött. Fantastiskt gott!

Snitta kycklingen, i det här fallet en från Bosarp på knappt 2 kilo, på vardera sida ryggbenet hela vägen. Fläk upp den, knäck vid behov till så att kycklingen ligger platt som på bilden.

DSC_0260

Anna har preppat kycklingen genom att trycka in smör, örter och salt under skinnet. Vi har också tagit fram en ugnsplåt med stenar som vi kommer använda som press. Här kan det också vara läge att ha lite vin till hands eftersom det kommer bli tid över att sitta och njuta på verandan.

En skorsten briketter fullt antända och jämnt fördelade i grillen. På med kycklingen, bensidan nedåt först, och sedan på med press och lock.

DSC_0262

Efter 10 minuter vänder vi kycklingen och sätter på pressen igen, och efter ytterligare 10 minuter kollar vi temperaturen.  Ser bra ut.

DSC_0264

Värt att tänka på är att det går snabbt på slutet. Första kollen så var temperaturen 52 grader i låret och inte många minuter senare så var kycklingen klar.

Vi serverade kycklingen med sallad på grillad paprika, tomater och nygrillade krutonger samt en flaska Anima chenin blanc. Utmärkt!

DSC_0265

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar