söndag 23 juni 2013

Äppelkvistar och biff

Vid beskärning av fruktträd är det perfekt att spara träet till matlagning. Större chunks kan användas vid rökning och torra kvistar vid grillning. Kvistarna räcker bara till en kort grillning och det blir grymt varmt så maten får inte vara på för länge heller.

Knöggla ihop några papperstidningssidor och lägg ner i grillen. Fyll sedan med kvistar, i det här fallet trä från äpple och tänd på.

Påtänt

Elden kommer att ta sig kvickt och lågorna blev som mest meterhöga. Mycket trevligt.

Eld

När flammorna lagt sig en aning lade jag på gallret och borstade det direkt. Det kändes betydligt varmare än vid normal grillning med briketter. Därefter snabbt på med biffarna á 900 gram som vi kört sous vide till 55 grader. På grund av den intensiva värmen började det slå upp lågor från fett nästan direkt, och det är viktigt att vända köttet ofta för att undvika att det bränns för hårt. Riktigt nöjd med resultatet.

grillat

Det tog inte mer än ett par minuter att grilla biffarna, men trots det så tog köttet fin smak av röken från träet. Glöden falnade snabbt men det blev en liten stund över till rotfrukterna och löken (förkokta förstås). Vitlöksmajonnäs och en Serrata Belguardo till. Jämrans gott. Har ni fruktträd att beskära så se till att spara undan av både kvistar och grenar. Det är det värt.

maten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar