lördag 1 december 2012

Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz

Penfolds har länge varit en favorit i familjen Andersson, och det första riktigt goda vin Anna och jag drack var en Magill Estate. Under en resa, med finlandsfärja, i tjänsten köpte jag med mig vinet som vi intog nästkommande helg med hemgjord pizza med torkade, söndersmulade trattkantareller i degen och fina charkuterier som pålägg och allt var vrålande gott. Det här var en 8-9 år sedan och vi har nog provat de flesta vinerna i Penfolds sortiment sedan dess trodde vi. På senare år har det dykt upp så många nya sorter och jag har inte hängt med. Kvällens nyhet blev Bin 150, och återigen pizza till.

IMG_0530

Vid upphällning är det första som slår en den mörka färgen. Den är verkligen kompakt som blod. Det andra är doften som är en fruktbomb, fin fyllig frukt med viss sötma. Smaken är kraftigt fruktig och syltig med viss balans i syra och tanniner. Perfekt pizzavin. Första pizzan för kvällen blev med fänkål, bechamelsås och coppa, nu blir det mozzarella, kapris, sardeller och squash med citronzest. Fina fisken. Om vi orkar blir det en till pizza med tomatsås och ibericoskinka. Just nu lider det ingen nöd på oss, men det kan bli tungt med mtb-passet imorgon.

På grund av det höga priset och att det är ett något speciellt vin så får det inte Jannetuba rekommenderar, men det är gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar