söndag 10 april 2016

Grillad pizza

Tänk att världens tråkigaste rotfrukt palsternackan inte bara duger till det, utan faktiskt excellerar i konsten att vara chips. Skiva tunt, fritera, salta och njut. Perfekta snacks till grillningen.

chips

Huvudnumret för kvällens grillning var pizza, men först tänkte vi köra pimientos de padron, det vill säga att det blev två olika grillkonfigurationer. För småpaprikorna körde vi upp grillen i 200 grader, hade gallren på hög nivå och sedan teflongaller för själva grönsakerna. Inför pizzan blev det omkonfiguration, vi la på deflektorstenarna och pizzastenen från webergrillen.

setup

Sedan upp med temperaturen till 320 grader för första pizzan.

temp

Från det att vi la på stenarna till första grillningen lät vi grillen stabilisera sig under dryga halvtimman. Jag kan tänka mig att vänta ännu något längre nästa gång. Pizza nummer 1, pizza bianco med jordärtskockor körde vi i 7-8 minuter med en vändning.

pizza1

Bra krispig botten och väldigt god.

Till pizza nummer 2 testade vi att höja temperaturen ytterligare, nu till 360 grader. Här fick grillen ytterligare 30 minuter på sig innan vi la på pizzan. Den här gången grillade vi i totalt 5 minuter med en vändning. Resultatet blev fantastiskt bra. Pizzabotten är perfekt krispig på ytan och mjuk inuti. Den hade kunnat få mer färg på ovansidan och jag tror att tricket är att få upp pizzastenen ännu högre.

pizza2

Tomatsås och champinjoner på pizza nummer 2 som vi sedan dressade med prosciutto och sallad. Till hela måltiden drack vi utmärkta Barbera dell Monferrato Livio Pavese från bolagets standardsortiment (och därmed också på bolaget i Strängnäs).

Det har blivit många grillade pizzor genom åren men den här gången blev resultatet det bästa någonsin. Helt säkert beror det på den höga jämna temperaturen och användningen av stenarna. Pizzadegen är perfekt tillagad, både mjuk och krispig och nästa gång skall tillagningsytan höjas något genom extra galler i grillen för att kanske lyckas få mer färg på ovansidan pizzan. Nära perfektion denna gång men det går alltid att skruva till någonting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar