söndag 12 oktober 2014

Chenin blanc, zinfandel och god mat

Lördagskvällens viner uppradade framför cykelkeps.

DSC_0350

Det blev en riktigt lyckad matkväll i tubahemmet igår, fina smaker, bra grillning och utmärkta matchningar med dryckerna. Vi började med ett recept från Mat & vänner: Konfiterade morötter med charkuterier, örter och västerbottensostcrème,

DSC_0354

Till det körde vi en Rijk’s Chenin Blanc 2008. Fin doft med mycket citrustoner och en hel del ek. Mycket ek även i smaken, på rätt sätt och det är en ganska skön smörig känsla i gommen. Bra syra som balanserar upp vinet. Gillar! Sjukt bra kombo med maten. Misstänker att osten och smöret blev väldigt förtjusta och att vinet var synnerligen mottagligt för inviterna. Morötterna körde vi sous viden tillsammans med smör i 85 grader i 45 minuter och de blev i det närmaste perfekta.

Varmrätten hämtade vi från Gourmet: Ankbröst med timjanrökta persikor, körsbärsrelish och mandelsmör. Persikorna ersatte vi med plommon som vi rökte på grillen samtidigt med grillningen av ankan. Rökvirket kom från körsbärsträdet på tomten. Resultatet blev snyggt och en märkligt skön rökighet i plommonen som jag inte alls trodde skulle bli så framträdande som den blev. Kan konstatera att direkt grillning av anka kräver hyfsad yta för grillningen och viss flinkhet, fettet droppar lätt och tar eld så det gäller att flytta runt bitarna.

DSC_0351

Varmrätten ackompanjerades av Seghesio Rockpile Zinfandel 2011. Härligt fruktigt doft, massor med sötaktiga bär och en del vanilj. Mörka bär i smaken, fyllig och kraftig smak med en del toner från eken. Lång fin eftersmak. Alkoholspets, vilket inte förvånar då vinet har hela 16 procents alkoholhalt. Mycket gott, även om det inte är samma fullträff som förrättskombon så funkar det utmärkt till maten. Helt klart ett bra vin även om jag är mer förtjust i Seghesios Old Vine Zinfandel för samma peng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar