fredag 31 oktober 2014

2x Louis Bouillot

Idag är det Annas födelsedag och vår (gemensamma kan tilläggas) bröllopsdag, och vad poppar man upp då om inte bolagets absolut mest prisvärda bubbel: Louis Bouillot Crémant De Bourgogne.

IMG_2984

Till det lite enkel anklevermousse, ost och havtornsgele, serverat på Grand Blanc Chips, ett fräsigt namn på rostat, och som vi konspiratoriskt gissar, överblivet bröd från Gateau. Fräsigt och gott alltihop.

IMG_2985

Bubblet har fin fyllig smak med mycket frukt och brödighet. Det matchar så klart maten men jag tycker alltid att en gewürtztraminer är att föredra till anklever. Nåväl, det är inte jag som fyller år. Janne Tuba rekommenderar köp.

Till varmrätten en vanlig hederlig tryffelrisotto med hummer och hummerfond inspirerat av recept från ICA. Vi började med att fräsa rotfrukter till hummerfonden.

IMG_2979

Sedan på med lite snygga skal från den numera nakna hummern.

IMG_2981

Under tiden korkade vi upp Bouillot nr 2 som är den rosa varianten. Här är det friskare toner med lite högre syra, ljus frukt och lite beska i form av grapefrukt. Brödet har försvunnit. Också det här vinet är mycket gott även om det inte är samma prisvärde som 1:an. Dock presterar båda till en väldigt rimlig peng.

Stärkt av ytterligare bubbelvin fortsatte vi med risotton enligt traditionellt stuk med omrörning hela tiden. För den som följer normala recept föreslår jag rejäl ökning av schalottenlökinnehållet och ökning av både riven parmesan och av smör. För alternativ metod utan omröring så kolla in Kenjis recept på Serious Eats. När risotton var nästan klar tog vi av den för vila och rev över typ halva tryffeln. Det här återstod till serveringen.

IMG_2996

Till serveringen värmde vi tallrikar, hummer och hummerfond. Utmärkt resultat och förvånansvärt bra matchning till vinet.

IMG_2999

Uppskattade presenter också, en stekpanna från Creuset, en Aberlour a’bunadh, och sedan Jacob Gudiols senaste bok, Skitmat – Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter att äta det. Nu efterrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar