lördag 19 november 2016

Grillning med Flameboss 200 WIFI

Fränaste matlagningsgadgeten på Residens Tuba just nu är Flameboss 200 som automatiskt reglerar tillagningstemperaturen i den keramiska grillen. Den har två temperaturprober, en för maten och en för tillagningstemperaturen samt en fläkt som reglerar syretillförseln till glödbädden.

FlameBoss

Som setup för grillningen använde jag hela kolkammaren och båda deflektorerna (bara ena monterad på bilden).

GrillSetup

Första testen för grillning blev en kalkonklubba på 1 kg och två oxkinder, och på kolbädden ett par körsbärsträbitar. Tillagningstemperatur 130 grader. Oxkinderna var hyffsat små och jag räknade med att kalkonklubban skulle ta längre tid så den fick åka på först.

FärdigSetup.

Därefter var det bara att dra sig tillbaka och låta Flameboss göra jobbet.

Grillning

Här en detaljbild över monteringen där fläkten hakas i ett medföljande bleck i inloppsventilen (nedre delen av grillen, höger sida i bilden). Toppventilen är nästan helt stängd, bara en springa öppen.

Montering

En rolig grej med Flameboss är att det går att följa grillningen via nätet på myflameboss.com som visar tillagnings- och mat-temperatur samt fläktens effekt och det går också att ändra värdet för önskad tillagningstemperatur. Helt förhäxande kan jag säga.

ui

Resultat då. Kalkonklubban blev i det närmaste perfekt. Rejält saftig och lätt rökig. Strålande resultat efter 3,5 timmars tillagning. Temperaturkurvan höll sig helt stabil och pendlade mellan 129 och 131 grader. Köttemperaturen utvecklades i princip helt linjärt.

Kalkonklubba

Oxkinderna blev inte lika bra. Helt okej, men kunde helt klart varit saftigare och dragits längre i temperatur. Nästa omgång oxkinder kommer vi köra på samma sätt upp till 65-70 grader men sedan lägga in i folie för fortsatt tillagning. Då slipper vi den temperaturplatå vi fick nu och vi kan dra upp den till betydligt högre temperatur utan att förlora i saftighet. Nåja, det var en testomgång. Tyvärr missade jag helt tajmingen med fotot så det får bli en slabbild av en halväten servering.

Slabb

Trots gnället ovan blev det mycket gott. Tillsammans med kålrotsmoset, svartkålsfräset och rödvinssåsen gjorde inte oxkinden bort sig på något sätt, och övermätt är nog det som bäst beskriver mitt tillstånd just nu. Till maten drack vi Seghesio Old Vine Zinfandel. Massor med frukt, på gränsen till syltigt, tydliga alkoholinslag och allmän godiskänsla. Dock hela tiden på rätt sida Janne Tuba-gränsen. Utmärkt!

Det här var skitkul! Väldigt imponerad över stabiliteten på tillagningstemperaturen, och det här ger helt klart en helt annan kontroll än när jag själv justerar ventilerna stup i kvarten. Nästa större projekt blir förmodligen den årliga, traditionella rökningen av julskinka. Funkar det så här bra varje gång är det bara att sätta igång grillen, göra något annat, följa utvecklingen via internet och sedan komma hem till färdig mat. Häftigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar