söndag 9 november 2014

Mitt kök, Älvsjö

Så, i helgen, var det dags för matmässan i Älvsjö igen. Mer mainstream än någonsin och mindre mathantverk än jag kan minnas. Anna tog hand om det tuggbara medans jag direkt satte av mot första bästa vinmonter.

Började turen hos Vinunic för deras utbud av Ridge, Gaja, E. Guigal med mer. Det blev också blev det trevligaste besöket, kanske för att jag var där redan när mässan öppnade och då fick frikostigt med uppmärksamhet och strålkastarljus. Bra och kunniga personer som jobbade i montern, och såklart utmärkt sortiment. Minus för att man var tvungen att betala dyrt för delar av utbudet med kort istället för vinbiljetter, å andra sidan kan det inte vara kul på eftermiddagen att hälla upp prestigeviner hipp som happ till salongsberusad pöbel. Började med en Ridge Geyserville och en Sassicaia.

P1010213

P1010214

Ridgen var en trevlig bekantskap, mycket frukt, lite kryddor och tanniner i skön mix. Geyserville och Lytton Springs från Ridge kommer båda 17 november på bolaget. Satsar på två flaskor av vardera sorten. Blev ju väldigt förtjust häromsistens i East Bench Zinfandel, och jag är nyfiken på producenten.

Efter det fick jag en riktigt trevlig genomgång av Louis Jadot och E. Guigal av damen nedan.

P1010238

Först Jadot.

P1010215

De två vänstra lätta och bäriga med fina syror, det högra, med några år på nacken, fullt av skog, gräs och jordiga toner. Allt gott.

Sedan E. Guigal. Deras vanliga Cötes Du Rhône är en gammal favorit och det är genomgående fina viner från E. Guigal tycker jag. Lite förvånad över hur det dammar till av granit från Crozes-Hermitage-flaskan. Full spätta i stenarna, men god sådan.

P1010219

Dagens absoluta topp E. Guigal Saint Joseph Vignes de l’Hospice 2011, otroligt gott med kraftigt smak och lena tanniner, fullt drickbar. Röda droppar av ren glädje.

P1010234

Nedan ytterligare några riktigt goda, lite dyrare grejer från Vinunic, bland annat en trevlig pinot.

P1010231

P1010232

P1010233

P1010235

Johan Lidby stod näst på programmet.

P1010223

Calera Pinot Noir stack ut, fin, ganska fyllig med lite mineraltoner, bär och någon godiston. Enkelt att gilla och något att köpa.

P1010220

Därefter fyra habila toskanare, Brancaia TRE (Brancaia är en gammal favorit), Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, Casanova di Neri Rosso di Montalcino och Brunello di Montalcino.

P1010222

P1010221

På grund av Svenssonsmakarens återkommande ros av Vinlådan (de rockar fett typ) fick det bli ett besök även där. Kul med engagerade, kunniga typer som plockar hem speciella viner från mindre producenter som inte får plats i bolagets sortiment. Överväger deras ickebindande prenumeration med 4 lådor á 6 flaskor per år av rimligt prissatta goda grejer.

P1010226

Sista och kanske roligaste monterbesöket blev hos Armano’s Deli & Wine. Helt okänt för mig med lattjo kroatiska viner. Först ut Kabola Amphora Malvazija, 7 månaders skalmaceration och jäst i amforor, sedan lagrat på ekfat. Stor doft och smak med russin, aprikoser och honung. Fastnar länge med näsan i glaset. Gott!

P1010242

Inspirerat av Super Tuscans så har Roxanich gjort en SuperIstrian, cabernet sauvignon, merlot och borgonja. Rent, snyggt och gott.

P1010243

Roxanich Merlot är kraftig och fruktig med nästan omärkliga tanniner.

P1010245

Efter drygt två timmars mässande började trängseln öka rejält och vi kände oss rätt färdiga för dagen. Kul att testa igenom ett gäng viner och att träffa kunniga och engagerade handlare. Vad gäller övriga mässan så känns min strategi att göra besök sådär vart fjärde, femte år som helt okay.

2 kommentarer:

  1. Låter som en juste prioritering att parkera sig vid Vinunics bar! ;-) Funderade på att testa DRCn, men det fick bli lite Tokaji (essencian). Supergod! Men lite för sötsimmig även för min skull, det känns som att det räcker med 5 korgar.

    SvaraRadera
  2. Båda halvorna av montern hade verkligen sina poänger, det är snudd på att det räckt med den och Armano's. Nästa prioritering är vad som ska beställas av det jag blev sugen på. Ingen bra dag för Jannes plånbok:)

    Borde testat tokajern.

    SvaraRadera