fredag 31 oktober 2014

2x Louis Bouillot

Idag är det Annas födelsedag och vår (gemensamma kan tilläggas) bröllopsdag, och vad poppar man upp då om inte bolagets absolut mest prisvärda bubbel: Louis Bouillot Crémant De Bourgogne.

IMG_2984

Till det lite enkel anklevermousse, ost och havtornsgele, serverat på Grand Blanc Chips, ett fräsigt namn på rostat, och som vi konspiratoriskt gissar, överblivet bröd från Gateau. Fräsigt och gott alltihop.

IMG_2985

Bubblet har fin fyllig smak med mycket frukt och brödighet. Det matchar så klart maten men jag tycker alltid att en gewürtztraminer är att föredra till anklever. Nåväl, det är inte jag som fyller år. Janne Tuba rekommenderar köp.

Till varmrätten en vanlig hederlig tryffelrisotto med hummer och hummerfond inspirerat av recept från ICA. Vi började med att fräsa rotfrukter till hummerfonden.

IMG_2979

Sedan på med lite snygga skal från den numera nakna hummern.

IMG_2981

Under tiden korkade vi upp Bouillot nr 2 som är den rosa varianten. Här är det friskare toner med lite högre syra, ljus frukt och lite beska i form av grapefrukt. Brödet har försvunnit. Också det här vinet är mycket gott även om det inte är samma prisvärde som 1:an. Dock presterar båda till en väldigt rimlig peng.

Stärkt av ytterligare bubbelvin fortsatte vi med risotton enligt traditionellt stuk med omrörning hela tiden. För den som följer normala recept föreslår jag rejäl ökning av schalottenlökinnehållet och ökning av både riven parmesan och av smör. För alternativ metod utan omröring så kolla in Kenjis recept på Serious Eats. När risotton var nästan klar tog vi av den för vila och rev över typ halva tryffeln. Det här återstod till serveringen.

IMG_2996

Till serveringen värmde vi tallrikar, hummer och hummerfond. Utmärkt resultat och förvånansvärt bra matchning till vinet.

IMG_2999

Uppskattade presenter också, en stekpanna från Creuset, en Aberlour a’bunadh, och sedan Jacob Gudiols senaste bok, Skitmat – Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter att äta det. Nu efterrätt.

Morgonpendling

Fortsatt småförkylt och skadedrabbat med flera dagars bilpendling, lite cyklande och på tok för lite vindrickande som följd. Andra dagen på raken nu med försiktig cykelpendling och det känns bra att sitta i sadeln. Jag har en vacker pendlingsväg och bilderna nedan är tagna några hundra meter från Akalla.

DSC_0367

Snel hest.

DSC_0370

I helgen blir det både vin och cykling. Då jäklar!

fredag 24 oktober 2014

Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2012

Hey, ännu en fredagkväll och jag har totalt missat att det är Global Champagne Day. Nåja, kött och en förmodligen alldeles för ung Châteauneuf du Pape känns rätt okej det med. Hällde upp vinet direkt vid hemkomst.

P1010205

Ljuvlig doft direkt vid öppnandet med mycket frukt och distinkt vitpeppar. I karaffen mer av körsbär och örtighet. Verkligen mysigt. Efter ytterligare ett par timmar dyker det upp någon godiston som jag inte kan identifiera, vitpepparn är borta. I munnen kanon. Vinet smakar vin (surprise, surprise) med örter och en hel del tanniner, dock ej något kartigt i det. Funkar väldigt bra till köttet. Kommer bli kul att testa om ett par år igen.

Anna hade återigen fått tag i fint kött från latinamerikanaren i Hötorgshallen. Gå dit!

P1010212

söndag 19 oktober 2014

SCK Jubileumsrace 2014

På grund av fortsatt skakig hälsa blev det fotograferande istället för cyklande på racet idag. Trevligt det med men jag måste erkänna att det ryckte bra i benen när cyklisterna svischade förbi. Efter regnet var det en sur bana och riktigt tungåkt.

Här ger Conny järnet.

IMG_2853

Maria attackerar.

IMG_2899

1:an och 2:an i damklassen (Anna till höger).

IMG_2961

Topptrion i herrklassen.

IMG_2976

Och så får Anton och Ebbe vara med bara för att de är så snygga.

IMG_2927

Bra kört idag!

lördag 18 oktober 2014

Melons, Trucks & Angry Dogs

Galet inspirerande dokumentär om 3200 km osupportat en-etapps-race genom Europa med Erik Nohlin. Jag blev minst sagt sugen. Här är länken till filmen. Se den!

söndag 12 oktober 2014

Birichino Grenache 2012

Först rester i form av gårdagens förrätt och återstoden av flaskan med Rijk’s Chenin Blanc. Ingen misär här inte.

DSC_0355

Märkligt hur nästan alla syra försvunnit från vinet. Fortfarande gott och passar bra till maten, dock inte samma pangträff som igår.

Kvällens stora överraskning stod dock Birichino Grenache 2012 för. Lätt  och fin med härligt intensiv ljus frukt, skön syra och väldigt låga tanniner. Nästan genomskinlig i färgen. Trodde inte att det här var min stil men jag blev stormförtjust. Förvånansvärt nog passade den bra till den mustiga älggrytan. Birichino verkar vara da shit (som ungdomarna antagligen inte säger längre) och det är läge att testa mer av dem framöver. Enda plumpen i protokollet är att Malvasia-vinet hade snyggare etikett (subtil självi i flaskan).

DSC_0358

Imorgon IFRA-mässan i Amsterdam.

Chenin blanc, zinfandel och god mat

Lördagskvällens viner uppradade framför cykelkeps.

DSC_0350

Det blev en riktigt lyckad matkväll i tubahemmet igår, fina smaker, bra grillning och utmärkta matchningar med dryckerna. Vi började med ett recept från Mat & vänner: Konfiterade morötter med charkuterier, örter och västerbottensostcrème,

DSC_0354

Till det körde vi en Rijk’s Chenin Blanc 2008. Fin doft med mycket citrustoner och en hel del ek. Mycket ek även i smaken, på rätt sätt och det är en ganska skön smörig känsla i gommen. Bra syra som balanserar upp vinet. Gillar! Sjukt bra kombo med maten. Misstänker att osten och smöret blev väldigt förtjusta och att vinet var synnerligen mottagligt för inviterna. Morötterna körde vi sous viden tillsammans med smör i 85 grader i 45 minuter och de blev i det närmaste perfekta.

Varmrätten hämtade vi från Gourmet: Ankbröst med timjanrökta persikor, körsbärsrelish och mandelsmör. Persikorna ersatte vi med plommon som vi rökte på grillen samtidigt med grillningen av ankan. Rökvirket kom från körsbärsträdet på tomten. Resultatet blev snyggt och en märkligt skön rökighet i plommonen som jag inte alls trodde skulle bli så framträdande som den blev. Kan konstatera att direkt grillning av anka kräver hyfsad yta för grillningen och viss flinkhet, fettet droppar lätt och tar eld så det gäller att flytta runt bitarna.

DSC_0351

Varmrätten ackompanjerades av Seghesio Rockpile Zinfandel 2011. Härligt fruktigt doft, massor med sötaktiga bär och en del vanilj. Mörka bär i smaken, fyllig och kraftig smak med en del toner från eken. Lång fin eftersmak. Alkoholspets, vilket inte förvånar då vinet har hela 16 procents alkoholhalt. Mycket gott, även om det inte är samma fullträff som förrättskombon så funkar det utmärkt till maten. Helt klart ett bra vin även om jag är mer förtjust i Seghesios Old Vine Zinfandel för samma peng.

lördag 11 oktober 2014

Hässelbyholm tur och retur

Gårdagskvällen blev en grenacheinramad historia med fullt dugliga El Puño till en nytinad cassoulet och fluffigt surdegsbröd framför en räcka lättfattliga lättviktsprogram på fredagskvällstv. Vinet doftar och smakar grenache (otippat va) och är fylligt och gott. Schysst grillvin, och bra alternativ till husvinet Xavier.

DSC_0352

Helt enkelt perfekt laddning för en cykeltur i sörmländskt höstlandskap tillsammans med Anna. Drygt 6 mil i mystempo.

DSC_0357

En cykeltur att bli glad av. Här en skuggsjälvi.

DSC_0359

Och så en självsjälvi. Måste fortfarande koncentrera mig kraftfullt för att kunna ta självporträtt på cykeln, därav den fokuserade minen.

DSC_0362

Ikväll grillat ankbröst med diverse märkliga tillbehör som rökta plommon. Vinvalet återstår.

söndag 5 oktober 2014

Täbytur med Peter N

Kollegan Peter har haft den goda smaken att sätta igång att träna cykling sedan någon månad tillbaks. Precis som för mig så var det frun som inspirerade. Idag gjorde han grymt ifrån sig under en liten runda i Täby (tror turen blev dryga 5 mil). Efter den fruktansvärt hårda första halvan av monsterrutten tog vi välbehövlig paus under förevändningen att vi skulle fota lite.

DSC_0348

Tror att Peter skulle bli en utmärkt randonneur då stort fokus verkar ligga på fika. Tack för god pastasallad, kaka och kaffe. Bra kört.

September - sammanfattning

Roligast var ju så klart besöket av filmteamet från BBC. Ser verkligen fram emot att se resultatet någon gång i december förhoppningsvis.

Näst roligast var Ridge East Bench Zinfandel 2012 som helt klart gjorde mig sugen på både zinfandel och Kalifornien. Får se var det leder.

Annars en knäckande seg månad som inleddes med förkylning och fortsatte med kroppslig trötthet. Egentligen först nu som jag börjar komma igång något, men det är som att jag fortfarande inte återhämtat mig från förkylningen. Nåja, skrapade i alla fall ihop dryga 37 timmar vilket inte är tvärdeprimerande. Bara lite.

Cykling: 19 mil Eddy, 45 mil cx, drygt 4 mil på stackars pendlarjonnen Sub 10 som togs fram på regndagarna och sist men inte minst en liten mtb-tur på 15 km.

Löpning: Hela 11 pass på totalt 72 km. Känns riktigt trevligt att vara igång med löpningen trots segheten och att det går vansinnigt långsamt. Bara att hänga i så kommer utvecklingen förr eller senare.

Innebandy: Jomen, blev 1 timme med gubbarna på jobbet. Hälsenorna sitter kvar.

Kost och vikt: Drog på mig en del vikt under förkylningsperioden och verkar nu ligga stabilt på 76 kg. Annars bra käk, gott vin och glad Janne.

Målsättningar oktober: Fortsätta att hoja och jogglufsa. Det vore skönt om antalet registrerade timmar inte underskrider 45.