onsdag 29 maj 2013

Järva–Upplands Väsby

Hempendling med rejäl omväg över Järvafältet till Upplands Väsby. Det är ett privilegium att ha naturen nära inpå knuten och kunna sticka iväg på en runda direkt efter jobbet. Ikväll blev det en rutt av Bruce från Happy MTB (i alla fall den viktiga sträckan från Akalla till Upplands Väsby). Turen innehåller grusvägar, lite asfalt, ängar och stig i skön blandning. De två bilderna nedan är tagna typ 10 meter ifrån varandra där jag precis kommit från ängsmark och är på väg att köra in i ett parti med stig.

DSC_0290

Lite väl skakigt för att ha en tung pendlarväska monterad på sadelstolpen, men sånt ska ju inte hindra en spontancrosstur efter jobbet.

DSC_0293

Tyvärr är sista biten mot Upplands Väsby inte cykelbar på grund av någon form av byggjobb. Som tur är gäller det bara en kort bit, men jag tänkte ändå se om det inte finns någon finare alternativrutt än asfaltsvägen jag körde nu.

DSC_0294

Hela vägen upp till Upplands Väsby är riktigt fin, sedan kommer ett tråkavsnitt vid Rotebro och Helenelund. Därefter är det åter Järvafället med lummig grönska och fina stigar/spår/vägar. Tyvärr inte ett skarpt ställe i bilden nedan, men det var fint.

DSC_0299

Ber om ursäkt för att det inte finns med någon ko på någon av bilderna.

Börjar bli taggad inför 60-milaren 8/6. Till helgen Siljan runt på lördag och ett pass på söndag. Därefter blir det nog rätt lugnt i hopp om att benen kommer vara fräschare, starkare och snyggare än någonsin inför den läskiga breveten.

söndag 26 maj 2013

Myspys med Richard

Jätteblåsigt, jätteblött och jättekul (nja, kul i alla fall). Vi höll ett fint lagomtempo men med hjälp av vädret blev vi ändå trötta och nöjda.

DSC_0290

Nu grillning i regnet. Kamben, coleslaw och julmust på menyn.

lördag 25 maj 2013

Fikatur till Björnlunda

Äntligen en träning med klubben. Breveter, partaj och trädgårdar har kommit emellan men idag blev det av, en nätt liten tur till Björnlunda. Fin och bra klungkörning och det känns som att vi utvecklas hela tiden. Gänget som ska till Vätternrundan har nog goda möjligheter att klara målet på 10 timmar.

Roggebageriet har helt plötsligt blivit cykelintresserade och bjuder på kaffe innan träningen. Grymt bra tycker vi och förmodligen en bra affär för alla parter.

DSC_0289

Ordning och reda i klungan.

DSC_0291

Coach Conny såg nöjd ut.

DSC_0297

Enda klagomålet är att det måste bli mer fantasi på fikaställen och mina egna val där. Köttbullsmacka igen (satt i och för sig inte helt fel).

DSC_0301

Jämrans fin dag för fikatur.

DSC_0300

Vid hemkomsten följde ett stenhårt pass skötsel av fastighet, därefter nedvarvning med god mat och god dricka. Först en Duvell tillsammans med grillningen.

Vårkycklingar 2013-05-25 19-08-18

Därefter Seghesio Old Vine Zinfandel tillsammans med vårkycklingarna, sparrisen och salladen med getost och krutonger. Vansinnigt gott.

Middag 2013-05-25 19-13-27

Skönt avslut på en skön dag. Imorgon blir det högre tempo antingen på egen hand eller med Richard för att få lite fart på benen.

lördag 18 maj 2013

Radici Taurasi Riserva 1999

Under vår resa 2007 till Amalfi ficka Anna och jag upp ögonen för flera viner från Kampanien på druvor som Falanghina, Greco Di Tufo och Aglianico. Den senare provade flera av från Tuarasi och vi blev förtjusta.

Kvällens vin, Radici Taurasi Riserva 1999 (299 kr), uppskattades av hela familjen.

TaurasiOchEgon 2013-05-18 19-53-55

Mycket fin färg och närmast genomskinlig i glaset med brunaktig tegelfärgad kant. Doft av stall/tobak och örter. Balanserad smak trots tanninerna. En hel del hetta/svartpeppar parat med örter. Mina inte jättevinintresserade kompisar rekommenderar jag att prova något annat. För nördarna rekommenderar jag test. Finns flera recensioner med höga betyg till vinet.

Till detta focaccia och biff tillagad på sedvanligt sätt sous vide och sedan stekt och blåslampad. Gott käk och gott vin.

Mat 2013-05-18 20-33-40

torsdag 16 maj 2013

T10 återföreningen

Det segerrika och glamorösa teamet (eller i alla fall hälften av det) som var på allas läppar Vätternrundan 2012 återförenades idag för att kränka alla sopor ute på Ekerö.

Helt fantastisk utsikt längst bak i klungen. Det här kan man inte få någon annanstans.

Klunga

Otroligt snygga även framifrån.

T10

Det här blev nästa för mycket för mig.

Kisspaus

Tack för en bra tur!

söndag 12 maj 2013

40-milare från Tumba

Gårdagens 40-milare blev en fin cykeltur och innebar personligt längdrekord på cykeln för mig. Precis som under och efter 30-milaren för 2 veckor sedan så kände jag mig oförskämt fräsch under hela rutten. Gårdagen erbjöd också lugnare tempo och lite mer paus vilket nog var lika bra det.

Samling tidig morgon vid Statoil i Tumba för gemensam start 06:15. Var nära att missa avfärden efter rundans första stopp vid Sillekrog. Snabbstopp och långa toabesök funkar inte så bra ihop helt enkelt. Hade varit trist med solokörning så tidigt.

Nästa stopp var Söderköping och på vägen dit en färjetur över Bråviken. Här diskuterade vi pizzans allmänt goda och hälsobringande egenskaper och varför den är så optimalt randonnerurkäk.

Hårdagrabbar

Obligatorisk klungbild nedan med gårdagens hjälte Amir som mot slutet (typ sista 15 milen) fick klara sig med ett trasigt kolfiberstyre. Styret knäcktes på båda sidor efter påhälsning i ett hål på en sträckans grusvägar och därefter var han tvungen att hålla händerna mot mitten av styret hela tiden. Otroligt starkt jobbat. Imponerande.

Klunga

Lunchstopp i Rejmyre precis vid glasbruket.

Rejmyre

Självklart pizza. En sann gastronomisk höjdpunkt.

pizza

Andra halvan av banan bjöd på en hel del fantastisk vyer. Ordet “wow” förekom 43 gånger, “pastoralt” 27, “fantastiskt” 12 och “sjöutsikt” 2. Någon kom på att någon kanske borde ha tagit några bilder. Tyvärr dök frågan upp lite otajmat eftersom det inte finns något pastoralt med en pisspaus.

kisspaus

Så här dagen efter så känns det rätt bra i benen. Skönt med lite soffcykling framför Giro d’Italia.

För att fullborda brevet-serien så återstår nu en 60-milare och första chansen blir 8 juni från Täby. Just nu känns det som att jag kommer köra.

torsdag 9 maj 2013

Kanonkop Paul Sauer 2009

Årets finaste dag firade vi genom att först ta en cykeltur och sedan ha rosépremiär på terrassen med tillhörande varmrökt lammhjärta, pata negra samt en god bok. Kändes somrigt och bra.

rose

Några timmar senare var det dags för Paul Sauer, ett käftsmällsvin med stor doft och smak som passade finfint till den hängmörade biffen med hollandaise med chipotle i.

PaulSauer

Vinet är en blandning på Cabernet sauvignon, Merlot och Cabernet franc och väldans fruktdrivet. Stor doft som tyvärr förtas något av att min näsa är en anings allergitäppt. Hoppas att det inte stör under lördagens 40-milabrevet. Smaken är fet men balanserad och lutar lite mer åt körsbärs- än åt svarta vinbärshållet. Lite pepprig i eftersmaken. Gott!

Hade lite funderingar på att öka kolhydratintaget inför lördagens lopp. 40 mil är en respektingivande distans och det kan nog vara bra att ha fyllda depåer. Just nu verkar jag dock mest riskera proteinförgiftning. Kanske att det finns lite glass i frysen att kompensera sig med.

lördag 4 maj 2013

Diafragma med Pommes Anna + Kendall Jackson

Jahaja, diafragma till middag nu igen (en del kallar diafragma för njurtapp men jag tycker inte alls att det har samma schvung).

Diafragma

Till det en gammal bekantskap som var precis lika god och fin som jag minns den. Utmärkt kombination.

Bra metod för att göra Pommes Anna är att smöra en stekpanna, tjoffa i potatisskivor i lager med smör, salt och peppar emellan och steka på grejerna på spisen på medelhögvärme några minuter.

Anna

In i ugnen sedan på 200 grader och kör lagom länge (30-40 minuter tillexempel). Glöm inte att lägga på en tyngd så att lagren pressas ihop på ett fint sätt. Ikväll använde vi en kanonkula.

Kanonkula

När man tror att potatiskakan är klar så tar man ut den ur ugnen och vänder upp och ner på den. Om saker och ting gått som det ska skall slutresultatet se ut ungefär så här (fast kakan ska vara lite mer centrerad om möjligt).

Potatiskaka

Diafragman körde vi på indirekt värme i klotgrillen. Till kolen lade vi även några hickorysflisor vilket visade sig vara onödigt. Något för kraftig/skarp smak av rök i köttet, så nästa gång kör vi enbart briketter.

Slutresultatet blev mycket bra. Smörstekt mangold och kryddsmör på ramslök som tillbehör tillsammans med köttet, potatisen och vinet blev en höjdare.

Maten

onsdag 1 maj 2013

Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay

Hade inte tänkt att blogga, men maten blev så lyckad så jag kör ändå. Medans jag var ute och bytte till sommardäck på bilen så sökte Anna fram den här filmen på hur man benar ur en vaktel.

Vaktelurbeningsvideo

Sedan testade hon själv och upprepade processen 3 gånger med synnerligen lyckat resultat.

Själva rätten var grillad fylld vaktel med chelo-ris. Fyllningen bestod av lök, vitlök, valnötter, tomat, torkad aprikos, torkade körsbär, berberis och rosenblad. Utanpå en glace av lime, apelsin och smör. Syran uppvägde sötman i frukten och vaktlarna blev grymt goda. Grillades ca 10 minuter på kolbädd med hickoryspån.

Nedan bild på massakrerad vaktel med tillbehör.

SaintClair

Snygg grillyta på vakteln samt smörigt och knaprigt ris.

Vinet då? Jomen. Utmärkt gott och väl värt de 96 kronorna det kostade. Vi kommer säkert köpa detta fler gånger i sommar. Doftar chardonnay:) Fruktigt i smaken och ganska mycket syra. Att dricka på altanen eller köra som grillvin.

Första klubbträningen för i år

Äntligen en cykeltur med SCK. Det har jag sett fram emot länge. Vi blev cirka 15 stycken som gav oss ut på en runda från Strängnäs till fikastopp i Sundbyholm via Eskilstuna och totalt fick jag ihop 132,5 km. Suveränt rolig avslutning med lite tempokörning tillsammans med Richard och Anders.

Punkastopp är utmärkta tillfällen för att skryta om resor till Mallorca och odling av cykelbränna. Alla blev jätteimponerade.

Cykelbränna

Ibland var det ordning och reda i klungan. Då gick det lite bättre.

OrdningReda

Andra gången på kort tid som jag käkat köttbullsmacka. Cykling är bra på det sättet.

Mmmmmmacka

Skön paus och kul gäng.

Fika

Blir det bara lite ordning i tvåpars-körningen, lite tajtare klunga, lite lugnare rotationer, att de starka drar lejonparten av tiden och att cyklingen är lugnare uppför så har gänget alla chanser att klara sub10-målet till Vätternundan. Farten finns där. Ser fram emot nästa träning.

April - sammanfattning

Vilken månad! 79 timmar och 34 minuter registrerad träning, mallorcaresa, brevet-lopp och Strängnäsrundan. Roligast var naturligtvis resan med bra väder hela tiden och massor med cykling. Anna sa till reseledaren att vi kommer tillbaka nästa år så det är nog bara för mig att följa med.

5:a, 6:a eller 7:a (vi var några i täten som inte fick registrerade tider, därav osäkerheten) på Strängnäsrundan känns kul. Min, som jag konstaterar så här i efterhand, mer än lovligt korkade taktik att försöka rycka och dra nästan hela tiden var synnerligen tröttande, men kul.

Brevet-loppet gick också bra. Fantastiskt flyt i växeldragningen med Toni sista 15 milen.

Cykling: Racer och cyclocross på sammanlagt drygt 216 mil. Har aldrig cyklat så mycket och så koncentrerat någonsin. Häftigt.

Löpning: Ingen löpning. Kommer vara svårt att klämma in löppass när cyklingen är så intensiv. Tveksamt om det blir något i maj.

Gym: Två pass med boxning. Kommer ta det lugnt med detta också.

Kost och vikt: Helt stabil vikt. Har aldrig ätit så mycket i mitt liv som jag gjort den senaste månaden. Energiomsättningen på Mallis måste varit enorm. Risken för näringsbrist är för tillfället minimal:)

Målsättningar maj: Ett enda mål och det är att köra en 40-milare; förslagsvis den från Tumba den 11 maj. Maj kommer definitivt att bli en lugnare månad än april.