söndag 31 mars 2013

Boulder Bank 2012 Sauvignon Blanc

Första racerturen tillsammans med Anna avklarad och jäklar vad bra det gick. 81,77 km med rullsnitt på 29,6 km/h. Hade varit otänkbart för ett år sedan. Jag är strålande nöjd.

Rundan

Efter cyklingen var det dags för grillning, den här gången från ett recept i Mer Smak, Coops kundtidning. Superbra recept på varmrökt lax där vi använde flisor av rödvinsindränkt ek och lapsangte för rökningen.

Grill

Dryckestipset till var en riesling, men så här i efterhand tycker jag nog en ekad chardonnay hade varit perfekt. Det vi råkade ha hemma var en Boulder Bank Sauvignon Blanc, 79 kr flaskan.

Boulder

Absolut prisvärt. En härligt doft av fläder och citrus och fräsch syra i smaken. Inte alls dumt, och även om det inte är särskilt fylligt så håller eftersmaken i sig fint. Ingen klockren kombo till maten men det funkar okej ändå. Bra bruksvin att ha hemma.

Till laxen serverades blomkålspuré, brynt smör med hasselnötter och blomkålsflarn. Gott som tusan.

Mat

lördag 30 mars 2013

Don PX Pedro Ximenez Gran Reserva 1982

Åh herregud! Gott!

Finbesök = fram med gammalt vin, en Don PX från –82.

DonPX

Jättegott dessertvin, men kanske inte för alla. Tjock sirapsaktig konsistens, och fullpackat med russin, en riktig smakbomb. Sött så det förslår och vinet fungerar säkert som en dessert i sig. Ikväll tog vi det tillsammans med chokladmousse med hasselnötter. Ny årgång, 1985, på bolaget nu för 170 kr för 375 ml. Jannetuba rekommenderar verkligen!

Ett sådant här vin passar inte alla smaklökar, men om du gillar söta viner så är det här da shit.

Calera Pinot Noir 2010

Idag har vi verkligen njutit av våren med snömtb, rosé på verandan och kvällsgrillning. Grillning är en mycket bra utomhusaktivitet där man både får elda och ta en pilsner, i detta fall Joars dricka som är en fin fyllig obesk öl från Hantverksbryggeriet i Västerås. Finns i beställningssortimentet och värt en provning.

Grill

Efter tändning och introduktionsöl är det dags för själva matlagningen. På menyn är det småpippisar i form av vårkycklingar med grillade grönsaker. 4 kycklingar på indirekt värme och en full skorsten weberbriketter överfösta till en tredjedel av grillytan. På det större flisor av hickory.

grill2

Någonstans här var det dags för avsmakning av vinet.

Calera

Ett lätt och fint vin. Något avtrubbad satte jag näsan långt ner i glaset för att först skönja hallonbåtar och bär. Smak av bär och fat. Vinet ger ett “fräscht” (vidrigt uttryck men ändå) och balanserat intryck. Det är väldigt gott och det bör det vara för 219 kr, men kvaliteten når inte hela vägen upp till priset. Tycker dock att det blivit ett snäpp bättre för varje glas:)

Hursomhelst passade det bra till krubbet. Kycklingarna körde vi i ca 35-40 minuter till alldeles för höga 70 grader, men det blev jämrans saftigt och gott ändå. Indirekt värme och vila medans grönsakerna grillades gjorde susen. Grymt snygg grillyta!

kyckling

kycklingogrönt

Mums!

Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé

Påskhelg, fint väder och sonen på besök i stugan. Läge för rosépremiär med andra ord. Kvällens val blev en slumpmässigt inköpt Santa Alicia från nyhetshyllan på systembolaget i Strängnäs.

Rose

Typisk smak som jag förknippar med rosé, lite karamellig bubblig känsla på tungan. Helt okej syra, klen och ganska kort eftersmak. Satt som en pinne i…

Även om jag inte klassar vinet som vrålande intressant, utan snarare tänker på det i termer av en jaha-upplevelse så passade det väldans bra till osten  (Bowmore-marmeladen var inte så dum den heller).

Plockmat

Framförallt är det inte dumt med rosé efter en hård tur med karatemtbcyklisten Anna.

Cykling

Nu grillning!

fredag 29 mars 2013

Säsongspremiär på racern

Äntligen! Blev en tur från Strängnäs till Stallarholmen och Mariefred, med en liten avstickare till Hässelbyholm på slutet. Riktigt segt och tungt i blåsten, precis som det brukar vara att hoja racer. Kul att vara igång och jag ser fram emot sommarens fikarundor och breveter. Här är turen på Garmin Connect.

Nyservad och rengjord plastraket plockades fram, men den höll sig inte ren särskilt länge. På med nya Continental GP 4000S, pumpa och sen iväg.

RenCykel

Började soligt och fint men rejält blåsigt. Fortsatte sedan att blåsa, och av någon anledning hela tiden motvind, men i något gråare nyans.

Löt

För alla som åker till Hässelbyholm är det obligatoriskt att ta ett foto från museet sedan den här tråden på Happymtb.

No

Eftersom jag vet att det är minst en, förmodligen två och gissningsvis någon till som tittar in här emellanåt som har en osund dragning till stock så lägger jag upp den här som bonus. En fin liten hög på vägen tillbaks till Björktorp.

Stock

Imorgon blir det en mtb-tur med Anna och sedan något gott vin framåt kvällen. Det blir bra.

söndag 24 mars 2013

Spin of Hope

Bästa sättet att förbereda sig för 12 timmar spinning är naturligtvis med kolhydratfettproteinalkoholladdningsmetoden. Om inte annat smakar det himla gott.

Efter fredagskvällens laddning var det uppstigning på lördag morgon vid 5:40. Fil, mackor och avresa till Hälsoskaparna i Strängnäs för lite skön inomhuscykling mellan 7 och 19. Målet för dagen var att utöver min egen pengainsats så skulle några kompisar satt in pengar till Barncancerfonden, samt att jag skulle lyckas hålla snittpulsen på över 70% av max under hela passet inklusive pauser. Det blev full pott i måluppfyllelse.

Så här glad såg jag ut i början på dagen medans benen ännu kändes fräscha.

Glad

Insikten om att det inte skulle bli några längre pauser om jag skulle klara pulsmålet kom tidigt. Nedan en bild på cockpit där pulsmätaren ligger i mitten, och till vänster är systemkassen med käk. På menyn var bananer, nötter blandat med torkade bär, tunnbrödrullar med kräftost samt snickers. Vrålande tråkigt men hållbart och energirikt.

Utsikt

Fick en rejäl dipp redan efter 3 timmar och fick då även den sämsta av negativa tankar – “det är för tidigt för negativa tankar, hur ska det här gå”. Kom dock tillbaks snabbt och sedan var det egentligen bara de sista två timmarna som var riktigt tunga. Förutom jag var det tre gubbar till som körde alla 12 timmar på egen hand. Vi var duktiga!

gruppbild

Den som orkar titta på en pulskurva kan göra det här.

När jag kom hem möttes jag av rådjurssadel, brässerad rödkål, rödvinssås, knödel, glaserade kastanjer och rotfrukter. Till det en Chianti Classico. Snacka om kontrast till cykelkäket.

matovin

Och så en närbild på lyxkrubbet. Perfekt kött.

Mat

Somnade ovaggad.

Mother’s Milk Shiraz

Ibland köper jag vin på grund av etiketten och så även den här gången.

Etikett

Nu hade jag i och för sig i bakhuvudet minnet av någon hyfsat positiv recension av Mother’s Milk så någon jättechansning var det inte. Ett gott vin som känns som en typisk shiraz. Djup, rik och fyllig smak med mycket bär och för 159 kr flaskan når den knappt prisvärd.

Anna hade skramlat fram ett recept där biffen skulle köras sous vide för att sedan stekas och blåslampas samtidigt. Matlagning blir roligare om man får använda en blåslampa.

Burn

Potatis, bönor och köttet tillsammans med vinet blev mycket gott och perfekt uppladdning inför lördagens Spin of Hope.

Krubb

onsdag 20 mars 2013

L’Erioca

Yes! Fick mejlbekräftelse till loppet idag så platsen är säkrad. Sjätte oktober blir det 205 km åka av i Toscana, men det är depåerna som jag ser fram emot mest.

söndag 17 mars 2013

Vårpremiär med MTB:n

MTB-videosar är den moderna erans amerikabrev. Inspelat material på fem minuter från schyssta sträckor med grymt flow, men ingen antydan till att den som spelade in filmen släpat hojen ett par timmar för att hitta rätt ställe.

Efter att ha sett en klubbkamrats fina film från SCK:s mtb-bana gav Anna och jag oss ut för att njuta av det fantastiska mtb-föret. Efter cirka 7 minuters cykling får Anna in en pinne i bakhjulet som hänger med runt och Anna tycker av naturliga skäl att det går lite trögt att trampa.

Paj

Visade sig att ena delen av växeltrisshållaren och växelörat brutits av. Får sticka till Sportsson Barkarby för ihoplappning i veckan.

Anna traskade tillbaks till bilen och jag körde vidare med planen att jag skulle komma fram några minuter efter henne. Och det hade jag nog gjort om det sett ut så här hela vägen med riktig bra hård is och sköna stigar.

DSC_0251

Istället var det mest som bilden nedan. Skare som man sjönk ner igenom och som gjorde det omöjligt att cykla vidare. Det tog längre tid att ta mig runt ett varv idag än vad det gör på sommaren att cykla två varv.

DSC_0253

Nu åker mtb:n in i förrådet igen i några veckor och istället får jag ägna min uppmärksamhet åt cx:en.

lördag 16 mars 2013

[OT] Friterad Mars

Jomen, ibland är det bara läge att testa grejer som till exempel finfina skotska recept som friterad Mars. Ingredienserna redo.

Ingredienser

Marsianerna i ångestfylld förväntan.

Mars

Nästa gång kommer jag göra frityrsmeten något tjockare. Kändes som att mer ska hänga med ner i oljebadet.

Inkletning

Så här såg coatingen ut strax innan marsianerna fick möta sin skapare.

Inkletat

Körde godiset i 190 grader i 4 minuter vilket kändes som helt okej. Snygg yta som för tankarna till sunkiga snabbmatsställen.

Friterat

Tyvärr var det svårt att separera stackarna åt på ett snyggt sätt. Resultatet blev krispigt, sött och chokladigt med ett mjukt inre. Betyg 2 av 5 på efterrättsskalan, mycket lyckat.

Don’t do this at home folks!

Resultat

Taurasi Dei Feudi Di San Gregorio 2007

Idag var det korvmässa i Stallarholmen och utöver korvexkursion och allmänt ätande så hade vi tänkt besöka köttbutiken för en bit lamminnerfilé. Innan vi hann så långt så övertygade Elisabeth från Molstabergs Säteri oss om att vi istället skulle köpa en fårentrecote av henne vilket visade sig vara en lyckträff. Planen var att ta fåret till chevrepotatis, citronglaserade rotsaker samt sås på lammfond.

Kändes som att vi hade en massa viner som kunde passa så varför inte en Turasi (nr 6282 för 150 kr) gjort på Aglianico.

Taurasi

Käftsmällsvin! Tjock doft och det första jag tänker på är Dr Pepper. Även vanilj doften. Skön stor smak med körsbär/plommon och tanniner som väger upp. Jäklar vad gott. Läs gärna recensionen från HD om 2005:an som är känns helt relevant för 2007:an. Passar strålande till krubbet.

Maten

Fåret körde vi i sousviden till 52 grader. Köttet var förvånansvärt milt, men ändå smakrikt och mört. En riktigt genomkomponerad middag där kombinationen med vinet blev verkligt lyckad.

Matenigen

Funderar på om jag inte bör lägga undan ett par flaskor till kommande grillkvällar (eller funderar och funderar, det är nog bara att köpa). Det här är på gränsen till Jannetuba rekommenderar. Stort och coolt alltså.

söndag 10 mars 2013

Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2000

Två viner som man blir glad av på en dag. Först matlagningsvinet, och sedan en fin Châteauneuf du Pape till maten.

Tegelfärg i glaset. Stall och örter i doften och örtig smak. Påminner väldigt mycket om Leon Barral i stilen och jag önskar att jag hade möjlighet att jämföra (finns flaskor på lagring i stugan, Barralen dock tyngre och lite häftigare).

Bosquet
Riktigt nöjd med vinet och jag kommer definitivt köpa av nya årgångar. Har 2009:or på lagring och jag kommer hålla utkik efter 2010:orna. Om det inte vore för priset på 299 kr skulle det bli en Jannetuba rekommenderar. Det här är fina grejer.

Vinet passade suveränt till oxkinden och potatismoset.

KÖTT

Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir 2011

Matlagningsvinet slår värden med häpnad och har dessutom ett respektingivande långt namn: Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot 2011. Anna köpte vinet (97 kr) till långkoket på oxkind som i skrivande stund står och puttrar på spisen. Eller puttrar, och puttrar, här testas nya tryckkokaren.

Det första vinet användes till var att fräsa rent stekpannan från rotfruktsfräset till grytan. Direkt spreds en doft av lingon i köket som sedan blev temat för både doft och smak. Vi sörplade med glädje i oss vinet medans Anna lagade mat och jag fixade till hennes racer för försäljning och hennes cyclocross för sommarpendlingen (som börjar på onsdag).

PinotNoir

Ett lätt vardagsvin som vi kommer att köpa igen. Att sippa på en eftermiddag på verandan eller att ta till lättare mat. Bra och prisvärt.

lördag 9 mars 2013

Saronsberg Full Circle 2010

Det här är en gammal favorit från Sydafrika med en Rhone-blandning på Shiraz, Grenache, Mourvédre och Viognier som vi tänkte skulle passa perfekt till kvällens mat. Det gjorde den, men vinet var ändå en besvikelse. Suveränt fin godisdoft och god fruktig smak med både sötma och syra som balanserade fint mot de karamelliserade lökarna. Vi skulle haft lingon till men kom detta alldeles försent i matlagningen. Det hade annars suttit bra som motvikt resten.

Saronsberg

Vinet var inte så dumt men inte prisvärt då det drar iväg på hela 289 kronor flaskan. God fin frukt i hela gommen som första intryck och sedan ingen eftersmak alls utan allt faller platt. Trist.

Maten blev utmärkt. Reninnerfilén körd i sousviden till 52 grader och sedan hastigt stekt. Till det kantareller, rotsellerikräm och karamelliserad lök.

Ren

A.Christmann 2011 Riesling

Mycket bra vin men inte alls typisk Riesling. Aningens petroliumtoner i doften men annars ett mycket syrligt fint vin som känns som klippt och skuret till en skaldjursplatå. Associerar till Sauvignon blanc-viner från Marlborough snarare än Alsace.

AChristmann

Bra levererat för 125 kr.

Till vinet körde vi havskräftsstjärtar, kronärtskockshjärtan, friterad kalvbräss och blomkålskräm med en god sås på kräftfondsreduktion. Kalvbrässen kördes i sousviden till 58 grader och sedan i fritösen i 190 grader och 4 minuter.

Kalv

Sufferfest–bra motivator

Körde Sufferfest för andra lördagen i rad nu på BalanZe. Börjar med grymt inspirerande cyclocross.

Sufferfest

Sen är det hårda bandage med tempolopp som av någon outgrundlig anledning körs som pyramid, därefter stenhårt race med många utbrytningar. Thor och jag var så här trötta efteråt.

Bakhuvud

Trots det så spöade jag Laurent Fignon i spurtstrid efter det här. Viss fördel mig då han tyvärr gick bort för ett par år sedan.

Köper sannolikt ett par videos hem att ha till trainern.

söndag 3 mars 2013

Februari - sammanfattning

Snacka om måluppfyllelse, jag är jättenöjd med Tour de Ötzi, även bloggat om här. Duktiga och trevliga cyklister gjorde loppet till en rolig upplevelse. Brevet-premiären gav helt enkelt mersmak och nu kollar jag kalendern över loppen noga för att planera in nästa omgång. Lutar åt att det blir en 30-milare 27 april, antingen i Stockholm eller Örebro. Känns som en enkel grej efter att ha cyklat runt Mälaren mitt i vintern. Totalt 45 timmar och 57 minuters träning vilket känns helt okej.

Cykling: Kan inte vara annat än nöjd med cyklingen. 67,4 mil varav många har varit tunga på grund av väder och underlag. Stor variation i snitthastighet mellan cykelturerna. Spinningen har varit på undantag men har i alla fall fått ihop 2 pass. CX:en servad med ny storklinga och kedja, och racern fixad hos Cykelhuset inför säsongen.

Löpning: Ett ynka pass på 10 km i 5:30-tempo som kändes helt okej. Hoppas suget kommer fram i vår.

Gym: 100% närvaro på boxningen, det vill säga fyra pass samt ett styrkepass.

Kost och vikt: Stabil vikt på 75 kilo, men klar risk för ökande trend nu. Är inne i en riktigt sunkig period med småätande och godis på vardagarna. Har även haft flera sociala grejer mitt i veckorna både med jobb och privat vilket inneburit ätande och drickande på restaurang mitt i veckorna. Några veckor innan Mallorca är det läge att skärpa till sig men känner mig helt omotiverad för tillfället.

Målsättningar mars: Få mycket tid på cykel och spinning då jag vill vara fit inför resan. Vore kul om jag kunde känna att jag hänger med och att jag orkar de lite längre och backigare distanserna. Svårt att sätta någon sträcka på utecyklingen med tanke på vädret, men >50 mil måste fungera. Kan jag gå ner ett eller två kilon skulle det vara bra. Total träning >45 timmar. Självklart också det stora målet att köra Spinn of Hope på ett bra sätt. Håller tummarna för att det blir en bra insamling.

fredag 1 mars 2013

Château Montus Cuvée Prestige 1999

Fredagsmys med biff från Cajs Warg och lite enkelt prestigerödtjut.

Montus

Anna säger “snipig fransos”, jag säger jättegott. Bara att dra ut korken gör näsan nöjd och glad med sköna fruktiga dofter som fördjupas i glaset. Mycket tanniner och syra gör att vinet helt klart passar bättre till maten med den feta bea-såsen än att drickas för sig. Medelfylligt, fruktigt, gott och jättedyrt med sina 395:-.

Vinet är absolut moget att dricka nu men jag gissar att det kan ligga till sig. Får ta andra flaska om något år. Nyfunnen blogg med recension från en som testat Montus tidigare.

Ser fram emot morgondagens spinning då det tydligen kommer bjudas på “Sufferfest” på storbilds-tv.