onsdag 27 februari 2013

La Massa 2009

Toscana och Kalifornien fortsätter att vara favoriserade distrikt för vår vinkonsumtion. Idag hade jag efter jobbet möjlighet att gå på bolaget i Passagen och där lyckades jag ströshoppa några pavor och samtliga var finare vinare från Italien. Lika bra att åka hem och testa direkt, men inte utan att passera ett bättre snabbmatsställe samt ICA för inhandlade av lite coppa och salami.

P1000709

La Massa 2009 är riktigt mörk i färgen. Det första Anna och jag associerar till i doften är godis och jag tycker även körsbär/mörka bär. Därefter divergerar åsikterna av någon outgrundlig anledning där min fru tycker att smaken är kärv och tanninig. Själv tycker jag det smakar runt och fint, visst tanninerna är där, men inte alls så att det stör mig. Bären och en viss sötma hänger i. Noterar också att trots att vinet har 14% alkoholhalt så känns det inte så. Vinet funkar bra till det charkuterierna och skulle säkert vara utmärkt till kraftigare kötträtter eller en schysst biff med bea. Det här kommer jag nog dricka igen.

söndag 24 februari 2013

Skridskotur

Under gårdagens spinning stämde Anna och jag träff med Pia för en tur på skridskor runt den plogade banan i Strängnäs. Andra gången någonsin som Pia körde långfärdsskridskor och det gick ganska bra. Efteråt fika.

Lugn.

Anna

Taggad.

Pia

Avslutning och vila inför fikat.

AnnaPia

För egen del blev det 18,1 km på 1:09 vilket var hyfsat ansträngande. Skön tur.

lördag 23 februari 2013

Seghesio Home Ranch Zinfandel 2010

Har varit en bra dag med spinning med Anders på BalanZe, fint februariväder med värmande sol och inköp av fritös vilket var på tiden. Som grädde på moset en ny, för mig obekant, Seghesio och kul matlagning. Älgburgare med tryffel- och kantarellaioli på surdegsbröd med potatisklyftor gjorda i den nya fritösen. Till efterrätt clafoutis (dock ingen riktig clafoutis eftersom vi använt plommon istället för körsbär, så det här är nog snarare en flognarde som kan ha nästan vilken frukt som helst i sig) med vaniljkräm.

HomeRanchZinfandel

Vinet är härligt mörkt och det är en fin fruktig doft med vaniljsötma (typ). Första intrycket av smaken är att det är stramt, fruktigt och mycket tanniner. Till burgarna är vinet suveränt, och aiolin rundar av och balanserar tanninerna. Jäkligt gott, men når inte riktigt fram till nivån för Old Vine Zinfandel. Med tanke på priset på 299 kronor flaskan så blir det inte Janne Tuba rekommenderar men jag ser fram emot att öppna de flaskor jag har kvar. De kommer nog få ligga till sig något.

Idag fick vi lattja med extra många apparater. Först fritösen.

Fryer

Sedan körde vi klart burgarna i vår SousVide Supreme för att senare steka på dem hårt och hastigt. Så här ser älgburgare ut när de är färdigsousvideade till 58 grader.

Burgarna

Slutresultatet blev utomordentligt lyckat. Potatisen kokade vi färdig i klyftor först, sedan fritering i 150 grader i 7 minuter och slutligen, efter torkning och kylning, 5 minuter i 190 grader. Nästa gång testar vi längre tid på den lägre temperaturen för att se om det kan bli ännu krispigare.

Slutresultatet

Strax är flognarden klar och kanske att det kan bli en droppe Lustau till den, men det är en annan bloggning.

fredag 22 februari 2013

GR-174

Efter två helger med roliga aktiviteter, först middag med Annas familj och sedan Tour de Ötzi (även beskrivet här) så är det skönt att vara tillbaka i stugan i Strängnäs. Ordningen återställd.

Kvällens mat lämpade sig antagligen bäst för någon form av vitt vin, kanapéer med grönsaksblandningar, musslor och brie, och sedan ankleverfyllda vaktlar. Eftersom vi var sugna på rödtjut så slumpade vi istället fram en GR-174 från Priorat, 129 kr på bolaget (ska försöka inkludera pris i framtiden).

Vinet

Med näsan närmande sig glaset är det första jag associerar till geléhallon, vid närmare inspektion är doften fruktig med hallontoner. Smaken är fruktig och fyllig med hyfsad syra som balanseras upp av vinets sötma. Också en skön kryddighet i smaken som inte sticker allt för mycket på tungan trots att vinet är alkoholstarkt så det förslår med 15% skrivet på etiketten.

Trots allt passade vinet fint till förrätten. Skulle kunna fungera på vilket party som helst.

Kanapeerna

Till vaktlarna var det verkligen inte någon höjdarkombo.  Ingen jättekonflikt, men man kan göra roligare saker. Däremot så passade de gräddbrässerade och smörbehandlade mangoldsarna alldeles strålande till vinet, smaken och fettet lyfte prioraten ett snäpp.

Vaktlarna

Gillar vinet och kommer att köpa igen. Till rätt mat kändes vinet alldeles strålande.

söndag 17 februari 2013

Brevet-premiär, Tour de Ötzi 16/2

Första 20-milaren och första brevet-loppet avklarat. Jäklar vad nöjd jag är, både med min prestation och att det var ett så trevligt gäng som höll ihop hela vägen. Fick möjlighet att prata om allt från Pinot Noir till Zinfandel, snacka om varierad diskussion och spänstiga intellekt. Kul var det.

Dagarna innan loppet spenderades med att titta på väderprognoser och fundera på djupa frågor som dubbdäck eller inte dubbdäck, vilken tröja som passade bäst under jackan, hur sjutton monterar man stänkskärmar utan fästen och mer i samma stil. Typiskt nybörjarbeteende och ganska kul.

Tidigare år har jag sett att det går lopp på vintern och jag har alltid undrat vad det är för knäppgökar som utsätter sig för sådant. Nu vet jag. En såg så här glad ut innan start.

GladMupp

Det visade sig helt enkelt vara trevliga typer som samlats på Welcome Hotel i Barkarby, men dock med någon konstig dragning åt spandex och cykling i taskigt väder. Suspekt.

FlerGladaMuppar

Minuterna innan start.

InnanStart

Som väntat var det riktigt dåligt underlag i stan med mycket modd på cykelbanorna, men när vi väl kommit ut en bit på landsvägen så var det mer lättrullat. Vi åkte förbi fina ställen som Edsbacka bistro, Hornudden och det där stället i Enköping som serverar så bra confiterad anka och saftiga lammläggar. Tävlingsledningen hade dock beslutat att vi skulle stanna vid den här typen av ställen.

CykelInvasion

Kanske lika bra det. Här serverades nämligen utmärkta mosbrickor, snickersar och festisar. Bra energitäta grejer. Gubbarna nöjda och de utfrätta tanterna såg förundrat på.

GubbarMedTant

Det som stoppas in kommer förr eller senare ut, och när så många gubbar är ute och cyklar så kommer det ut ofta.

GubbPiss

Sista stoppet var shellmacken i Bålsta. Här var vi många som kände oss slitna, och det var skönt att veta att det bara var knappa fyra mil kvar till restaurang Lilla Barkarby och en välförtjänt pilsnerdricka.

Shell

Äntligen framme. Skål!

Framme

Här en länk till Garmin connect med gps-info. Stor variation i kilometertiderna speglar nog underlaget rätt väl. Generellt sett var det högt tempo för mig och snittpulsen landade på cirka 78% av max. En del hade det tuffare än jag och några snackade på glatt när jag själv flåsade hårt. Nåväl, det är bara att träna vidare.

Stort tack till Johan och KBCK samt övriga deltagare för ett bra arrangemang och trevligt sällskap!

onsdag 13 februari 2013

Voss Estate Reserve Pinot Noir, 2010

Voss Estate blev en trevlig bekantskap med härligt fruktig smak. Det passade strålande tillsammans med kvällens krubb, en enkel cassoulet med lamm, anklår och salsiccia tillagad i vår Crock Pot med bröd som enda tillbehör. Lite förvånad över att vinet matchade den kraftiga maten men jag tycker det stod sig fint. Tyvärr ingen bild på käket men så här såg flaskan ut.

VossEstate

Gillar vinet och kommer sannolikt köpa igen. Doften är fatig och i övrigt typisk för pinot noir. Smaken är lätt, fruktig, med ganska mycket syra men inte mycket tanniner och den känns mjuk i munnen. Ett ganska enkelt men gott vin.

torsdag 7 februari 2013

Januari - sammanfattning

Trots inledning med förkylning så blev det en mängdmånad med hela 49 timmar totalt registrerade och det inkluderar också ett par längre cyclocrossturer på drygt 2,5 timmar var. Längtar efter barmark och att få byta ut dubbisarna mot de vanliga däcken och kanske till och med få rasta racern, men då börjar vi nog närma oss april.

Cykling: Knappt 43 mil på cyclocrossen + ett par mil på mtb:n får duga. Bra närvaro på spinningen också då jag prickade in alla fyra lördagar. Känns bra.

Löpningen: Inte särskilt kul men har ändå kört 8 mil ute fördelat på 8 pass samt några pass på löpbandet.

Gym: Har hållit i styrketräningen fint med 8 pass. Har lyckats med att öka vikterna och förbättra resultaten för samtliga övningar. Kommer stegvis trappa ner med styrketräningen framöver, men ändå försöka klara 1 pass i veckan. Märker också att jag lagt på mig muskler då vikten gått upp utan att midjemåttet ökat.

Mentalt: Cykelsugen.

Kost och vikt: Vikten håller sig stabilt på 75 kg. Har skaffat mig dåliga vanor på jobbet där det ofta finns smågodis och kakor framme. Har i princip tagit av detta varje dag vilket framstår som relativt puckat. Förutom chokladen är det inte några särskilt goda grejer, men de ger fina sockerkickar på eftermiddagarna när huvudet är lite hängigt. Skall sluta med detta.

Målsättningar februari: Hålla i träningsvolymen (>40 timmar). Öka cyklingen till minst 50 mil på cyclocrossen. Delta i 20-milaren från Barkarby. Löpningen känns för trist nu så där ska jag bara ha som mål att komma ut när jag känner för det.

måndag 4 februari 2013

Spinn of hope, Barncancerfonden

Anmälde mig just som enmanslag till Spinn of hope hos Hälsoskaparna i Strängnäs. Tanken är att jag skall köra spinningcykel från 07:00 – 19:00 23 mars till förmån för Barncancerfonden. Häng på!

söndag 3 februari 2013

Skridskopremiär nr 2

Säsongspremiär för min fru vill säga. Strålande väder och fina isar och vi vågade oss hela vägen in till lilla Tosteröbron.

Bron

Strängnäs från vattnet.

Strangeness

Och så stötte jag på en tjej därute också. Häftigt alltså.

RandomTjej

1 timme och 50 minuter, drygt 25 kilometer. Makligt tempo med andra ord men ben och fotleder tog slut ändå på grund av ovana. Kul. Nästa gång tar vi oss förbi bron för att sedan på tillbakavägen ta lunch eller fika inne i Strängnäs.

lördag 2 februari 2013

SomeZin bag in box

Det doftar sylt, det smakar sylt, men det är inte sylt utan SomeZin zinfandel, och det är jämrans gott och antikomplext. Slinker ner finfint och känns perfekt som drink- och mysvin som jag tror kan framkalla stark lust för kraning.

SomeZin

En bra och enkel box som rekommenderas för de som vill att gästerna skall tratta i sig ordentligt. Strålande också som återhämtning efter 2 timmar spinning och 1 timme långfärdsskridskor.

Premiär på skridskor

Första skridskoturen för säsongen och dessutom på skridskor och pjäxor som är nyinhandlade från XXL.

Grillerna

Inledande 3 minuterna var jag som Bambi, men sedan blev det bara bättre och bättre och efter 20 minuter fick jag lite grepp om hanteringen av de nya skridskorna. Eftersom jag är van vid den gamla typen av bindningar med remmar om pjäxan så var lös häl och Rotefella klart annorlunda. Det kommer att kräva lite inlärning.

Det var svag vind och fantastiskt vackert vilket mobilen på intet sätt återspeglar, men det var en njutning att vara ute.

Bron

Bitvis fin is men mest skrovel, dock inte så markant så det gled på lätt ändå.

Skrovel

Galet mycket aktivitet idag med 2 timmar spinning på förmiddagen, besök i Köttbutiken i Stallarholmen för inköp av dovhjortssadel, lite mera shopping och slutligen skridskor. Nu kör jag återhämtning med hjälp av röd sportdryck från papplåda. Kommer sova gott.

André Clouet Grande Réserve

Min fru har ett väldigt bra jobb och en väldigt bra chef eftersom hon till exempel får champagne i present därifrån ibland. Kan tänka mig att andra arbetsplatser kan ta efter den traditionen.

Fredag kväll och rester på ankleverterrine (ständigt dessa rester), lika bra att hysta fram presentchampagnen som borde funka även varmrättsfisken. André Clouet är helt okej med fin brödig doft och fyllig och frisk smak med bröd, äpple och mycket syra.

AndreClouet

Champagnen passar båda Anna och mig i stilen men är inte klockren till maten, först den feta ankan och sedan torsken med ganska mycket syra i sig. Hade jag valt fritt hade det blivit någon Gewürtztraminer till förrätten och en Grüner Veltiner till varmrätten, och så hade jag kört champagnen som drink vilket funkat bra.Torsken blev för övrigt alldeles utmärkt tillsammans med den brässerade kålen och forellrommen.

Torsk